Skip to content

HartvoorWassenaar: de “tapes”

9 januari 20243 minute read

HartvoorWassenaar: de “tapes”

Een heel grappige vondst van onze lokale journalist was die van de “Hendrickx-tapes”. We hebben er wel even om moeten lachen.

Wat wil het geval?

Tijdens een openbare bijeenkomst van de Vrienden van Wassenaar (100 aanwezigen) trad wethouder van Doeveren (VVD) op als spreker over het centrumplan en de financiën. Let op: een openbare bijeenkomst met de pers vertegenwoordigd.

Ook was een aantal raadsleden van HartvoorWassenaar aanwezig. Een van de fractiegenoten sprak na afloop met de voorzitter van de Vrienden van Wassenaar en vroeg hem of er opnames van de bijeenkomst waren. Dat was niet het geval. Wel liet daarna iemand, die geen enkele relatie heeft met HartvoorWassenaar, ons weten de voordracht van de heer van Doeveren te hebben opgenomen.

Besproken in de fractie

Wat de heer van Doeveren heeft gezegd mag door een wethouder niet gezegd worden. Het zijn onwaarheden. Wij wilden de letterlijke tekst. De bezitster van de opnames stuurde die op verzoek graag door.

De letterlijke tekst van de heer van Doeveren bleek nog meer onwaarheden te bevatten dan we oorspronkelijk dachten. Leugens.

Op een vraag beantwoordde de heer van Doeveren dat “de vorige wethouder had een overschot van € 3mln bij de jaarrekening laten zien en de provincie vond dat te positief ingeschat en had uiteindelijk daar een tekort voor opgegeven en dat hebben wij bij de begroting weggewerkt.” (letterlijk citaat).

Dit is volstrekt onwaar. De vorige wethouder heeft op 5 maart 2023 ontslag genomen en had nog niet het begin van een jaarrekening gezien. De raad heeft, op voorstel van wethouder van Doeveren namens het college, op 4 juli 2023 de jaarrekening 2022 goedgekeurd. Het college had op 30 mei 2023 (inclusief van Doeveren-VVD) besloten dit aan de raad voor te stellen. Drie maanden na het vertrek van de vorige wethouder. Het is dus van Doeveren zelf die het overschot van €3mln heeft gerapporteerd. En daar door de provincie op is gecorrigeerd.

Zijn fouten mogen niet door leugens afgeschoven worden op de vorige wethouder.

De “tapes”

De lokale journalist, tevens bestuurslid van de Vrienden van Wassenaar, noemde het de “tapes”. En ineens wordt het spannend. Lekker smullen. Staaltje journalistiek van het hoogste niveau. Een waarlijk Bob Woodward gevoel.

In Den Haag zou zo’n bijeenkomst rechtstreeks op de lokale TV worden uitgezonden. Maar als iemand hier in t durp het opneemt, heeft de lokale journalist het over de “tapes”.

Het is goed dat er opnames zijn wanneer een lokaal bestuurder optreedt. Kun je nog eens luisteren naar wat gezegd is. Wij hebben de suggestie aan de Vrienden van Wassenaar gedaan om hun eigen bijeenkomsten op te nemen. Wel zo nuttig.

Want dan kunnen we de heer van Doeveren ter verantwoording roepen over de door hem uitgesproken onwaarheden. En of het ook de mening van het college is.

Lokale journalistiek

In Wassenaar hebben we letterlijk slechts een enkele politieke correspondent die wekelijks zijn commentaar schrijft in de Wassenaarse Krant. Nu dat die krant ineens forse betaling verlangt voor het plaatsen van artikelen van politieke partijen is er naast Wassenaarders.nl geen andere bron van politieke informatie voor de Wassenaarders. Spijtig.

Overigens, wij vinden de stukkies van onze enige Wassenaarse “journalist”, uhm, smeuïg. Voor de waarheid luisteren we altijd naar de “tapes”.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top