Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie in Huize De Paauw onderstreepte burgemeester Leendert de Lange in zijn toespraak het belang van gemeenschapszin en saamhorigheid binnen de gemeente Wassenaar. De burgemeester legde de nadruk op het samenbrengen van mensen in deze onrustige tijden, het overbruggen van verschillen, en het ondersteunen van elkaar om weerbaar te zijn tegen de huidige wereldproblematiek, zoals klimaatverandering en economische uitdagingen.
De nieuwjaarsreceptie zelf was dit jaar anders van opzet. Het college stond niet meer in een rij, maar waren net als de raadsleden als gastvrouwen en heren verspreid over de diverse ruimtes in het Raadhuis om de Wassenaarders te ontmoeten. Daarbij was er bewust voor gekozen om het Raadhuis open te stellen voor nieuwe inwoners. Ook was een aantal organisaties vertegenwoordigd met een standje, zoals de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar, De Stille Kracht, het Sociaal Team Wassenaar. Vrijwilligerscentrale, Jongerenwerk, de hulpdiensten zoals politie en brandweer en vele andere organisaties. In zijn nieuwjaarstoespraak ging de burgemeester tevens kort in gesprek met enkele jonge Wassenaarders die als vrijwilliger actief zijn.
‘Wassenaar vraagt om besluiten’
Naast punten als het overbruggen van verschillen en saamhorigheid stond de burgemeester in zijn speech ook stil bij de in 2023 gevormde nieuwe coalitie, na de snelle val van het vorige college met alle politieke tumult van dien. “Dat vraagt iets van menselijke verhoudingen en laat sporen na.” Hij hield tevens een pleidooi voor de bestuurbaarheid van de gemeente Wassenaar. “Verschillen mogen er zijn, maar na een goed inhoudelijk raadsdebat, vraagt Wassenaar ook om besluiten.”
De burgemeester sprak verder over de voortgang in belangrijke projecten zoals de nieuwe internationale school naast het Rijnlandslyceum, de bijna voltooide nieuwe sporthal, en de vernieuwde Hofcampbrug. Ook memoreerde De Lange de viering van lokale evenementen en jubilea van het afgelopen jaar. De burgemeester benadrukte het belang van historische herdenkingen, zoals de Stolpersteine-ceremonie, om de herinnering aan Holocaustslachtoffers levend te houden.
In zijn slotwoord riep de burgemeester andermaal op tot meer gemeenschapszin en onderlinge hoffelijkheid. Hij verwees naar het initiatief in de Zweedse stad Luleå waar het groeten op straat het welbevinden heeft verbeterd. Hij nodigde iedereen uit om dit voorbeeld te volgen.
Klik hier voor de tekst van de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.