Skip to content

HartvoorWassenaar: alle pijlen op de oppositie

12 januari 20243 minute read

Wat echt opvalt is dat er bijna alleen nog maar over de oppositie wordt geschreven. De aandacht wordt van de inhoud afgeleid en de oppositie wordt in kwaad daglicht gesteld. Bovendien wordt op de persoon gespeeld.

Op zoek naar de redenen

Uit het recente bestuurscultuuronderzoek is gebleken dat veel van het gif in de Wassenaarse bestuurscultuur zijn bron vindt bij de VVD. Leuk, een paar kleine lokale partijtjes die hun best doen, de “localo’s” genoemd. Maar het echte werk moet worden overgelaten aan de VVD, of aan de leiband van de VVD. De VVD heeft tenslotte het alleenrecht op het bestuur van Wassenaar.

Verhoudingen veranderen

Toen HartvoorWassenaar in 2022 even groot werd als de VVD en bovendien de twee lokale partijen samen 8 van de 21 zetels kregen, werd het serieus. De VVD “moest” echt om tafel met de grote winnaar van de verkiezingen, HartvoorWassenaar. Het probleem voor de VVD was dat HartvoorWassenaar zich niet onderwierp aan het “gezag” van de VVD. HartvoorWassenaar wilde samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. De kiezers hadden HartvoorWassenaar tenslotte niet voor niets groot gemaakt. Daar kon de VVD niet tegen en stapte, nog goed en wel voordat begonnen was, uit de coalitie met HartvoorWassenaar, GL en LokaalWassenaar. Dat viel bij velen, zeker de HartvoorWassenaar-stemmers niet in goede aarde. Ook hadden nogal wat VVD-kiezers een sterke voorkeur voor de combinatie van HartvoorWassenaar en de VVD.

Oplossing?

Het ontstane imagoprobleem van de VVD moest worden opgelost. Dus werd de afscheidnemende VVD-wethouder ingezet om vuil te spuwen over de voorman en -toen wethouder- van HartvoorWassenaar. Een beproefd concept. Echter, onderzoek heeft bewezen dat werkelijk niet één van de beweringen van deze ex-wethouder waar is. Ook de burgemeester is deze mening toegedaan. Maar de schade aan HartvoorWassenaar en haar voorman was aangericht en de aandacht afgeleid van de VVD.

En nu wederom

Nadat de VVD uit de coalitie stapte heeft de VVD begin 2023 met moeite de kleinst mogelijke meerderheid bij elkaar geschraapt. Vijf partijen met samen 11 zetels van de 21 (DLW, 1 zetel; D66, 2 zetels; PvdA, 1 zetel; CDA 2 zetels plus de VVD met 5 zetels). De voormalige coalitiepartijen besloten in de oppositie te gaan. Met 10 zetels. Samenwerken met de VVD was volstrekt onmogelijk gebleken.

Één stem

De VVD kan nu bij de stemming over het centrumplan geen enkele stem missen. Duidelijk is dat een VVD-raadslid niet mag stemmen wegens belangenverstrengeling. Zij neemt ontslag, vooral onder druk van de VVD zelf. Maar dan worden de pijlen gericht op de oppositie. Het beproefde concept.

De oppositie moet de schuld krijgen dat een VVD-raadslid ontslag heeft genomen. Roept de VVD. Niet waar. De VVD moest een ander raadslid hebben omdat ze anders nooit een meerderheid kreeg voor het slecht onderbouwde en veel te dure prestigieuze centrumplan.

Een schandelijk gedrag met “macht” als het belangrijkste doel. Het belang van Wassenaar speelt geen enkele rol.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar heeft als allerbelangrijkste doelstelling: GOED BESTUUR! Integer bestuur. We richten ons op de inhoud. Altijd. We moeten nog iets groter worden om Goed Bestuur in Wassenaar te herstellen. En daar zetten we ons met het hele team voor in! Wat er ook over ons geschreven wordt.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top