Skip to content

Speech burgemeester De Lange nieuwjaarsbijeenkomst

12 januari 202414 minute read

Op dinsdag 9 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst plaats op Raadhuis De Paauw. De bijeenkomst stond in het teken van nieuwe ontmoetingen, met elkaar in gesprek gaan en kennismaken met de vertegenwoordigers van de Wassenaarse cultuur, sport, veiligheid en sociaal maatschappelijke organisaties. 

Burgemeester Leendert de Lange hield ook zijn nieuwjaarsspeech. Deze kunt u hieronder teruglezen. Scroll down for English version.

Zie ook: Drukbezochte gemeentelijke nieuwjaarsreceptie; burgemeester benadrukt gemeenschapszin en saamhorigheid. (red.).

Goedenavond,

Wat fijn om te zien dat de uitnodiging voor een Open Raadhuis zoveel belangstelling heeft gewekt, full house! Het verheugt mij zeer, met name omdat de opzet van deze bijeenkomst dit jaar verder is aangepast. Onze raadsleden en het college staan niet meer in een rij, maar zijn als gastvrouwen en heren verspreid over de diverse ruimtes in ons Raadhuis om u te ontmoeten. 

Daarbij hebben wij er dit jaar bewust voor gekozen om het Raadhuis open te stellen voor onze nieuwe inwoners. Er zijn in het afgelopen jaar veel nieuwe dorpsgenoten bijgekomen, waarvan één op de drie niet in Nederland is geboren. Wassenaar is een unieke groene plek in een drukke randstad, maar ook authentiek, gastvrij en divers. Ook al moet je soms een beetje je best doen om dat te ontdekken. 

Jong – en ietsje ouder – vormen samen ons dorp. Het is dan ook mooi om de nodige jongeren te mogen begroeten (ook al mag iedereen zich natuurlijk aangesproken voelen). Onder andere de leerlingen van het Adelbert College die voor de muzikale ondersteuning zorgt. U heeft ze al kunnen horen.

Dit Raadhuis is van álle Wassenaarders. Het is het bestuurscentrum van de politieke en gemeentelijke activiteiten en daarom belangrijk voor ons dorp. Buitenplaats De Paauw is bijna honderd jaar geleden door de gemeente gekocht. In 2025 staan we hier graag bij stil en is dit het jaar om de plannen te maken. Het zomerpaleis waar Prins Frederik en Princes Louise met hun gezin woonden en als trouwlocatie nog steeds zeer geliefd. Niet ver niets van de zomer door de kijkers en luisteraars van TV West uitgeroepen tot nummer 2 mooiste gemeentehuis van Zuid-Holland. Een aantal jaar geleden is de buitenkant intensief gerestaureerd. De zandsteenkleur, die ook in de tijd van Prins Frederik De Paauw sierde, maakt het beeld met het groen van de bomen veel zachter. Rond de gemeentelijke huisvesting kom het college binnenkort met plannen naar de Raad om, met het behoud van het goede, deze plek een toekomst te geven. 

Wij zijn hier vandaag om het nieuwe jaar in te luiden met elkaar. We leven in een onrustige wereld. Vrede en veiligheid zijn geen vanzelfsprekendheid. Het nieuws staat bol van verschrikkelijke beelden van menselijk leed door oorlogen en natuurrampen. Terwijl we net aan het bijkomen zijn van een nog steeds voelbare pandemie. Klimaatverandering zien we inmiddels terug in het te droge of juist natte weer. Onzekerheid, tekorten en de economische situatie raak iedereen in de portemonnee. We zien het terug in de woorden als ‘bestaanszekerheid’ en ‘graaiflatie’. Oplossingen worden echter niet gevonden op de bodem van de put. Juist in dit soort lastige tijden zullen we elkaar moeten vasthouden, verschillen overbruggen en elkaar helpen om weerbaar te zijn. Ver weg, in de landelijke politiek en ook in ons eigen Wassenaar.   

Na een tumultueus politiek einde in 2022 was er begin van het jaar witte rook en is een nieuwe coalitie gevormd. Dat gaat nooit vanzelf, vraag iets van menselijke verhoudingen en laat sporen na. Verschillen mogen er zijn, maar na een goed inhoudelijk raadsdebat, vraagt Wassenaar ook om besluiten. Een nieuw team wethouders is met behulp van onze betrokken jonge ambtelijke organisatie voortvarend aan de slag gegaan. 

Het Sociaal Team Wassenaar is na de zomer gelanceerd. Een team zeer betrokken professionals, die u graag telefonisch te woord staat. Zij helpen u de juiste zorg te vinden en geven adviezen op allerlei gebied. Ze zijn hier ook vertegenwoordigd. In goede samenwerking met de mensen die dag en nacht zorgen voor onze veiligheid. 

Naast het Rijnlandslyceum vordert de nieuwbouw van de internationale school gestaag. De nieuwe sporthal is bijna klaar. De Hofcampbrug is vernieuwd. Jongeren hebben weer hun eigen plek gekregen aan de Dr. Mansveltkade. De bewoners van ‘de Admiraal’ kunnen hun nieuwe woning gaan inrichten en de eerste gasten zijn met de kerstdagen ontvangen in het vernieuwde Van der Valk Wassenaar.   

De geschiedenis van ons dorp kent veel verhalen en heeft kenmerkende plekken die we willen eren. Daarom zijn het herstellen van landgoederen zoals Rust en Vreugd en het opknappen van het toegangshek van ons Hertenkamp mooie stappen. Die we als gemeente kunnen zetten met de steun van de Provincie. 

De historie is ook belangrijk gebleken tijdens de herdenkingen die we in 2023 hebben georganiseerd. De Stolpersteine-ceremonie werd dit jaar bijgewoond door de ambassadeur van de Verenigde Staten. Het was wederom een indrukwekkende ceremonie waar tien Holocaust slachtoffers herdacht werden met een struikelsteen. Met een ontroerende muzikale bijdrage van kinderen van de Herenwegschool. Opdat wij niet vergeten.

Naast herdenken werd er ook gevierd. Koningsdag werd zelfs opvallend groots gevierd het afgelopen jaar, zo ook de bekende Oranjefeesten in de zomer, de altijd gezellige intocht van Sinterklaas, het vreugdevuur in het Kerkehout en de nieuwjaarsduik. Ons brandweermuseum vierde haar eeuwfeest, het vijftigjarige Ars et Studium ontving de burgemeester Staab penning en de Vrijwilligerscentrale heeft haar 40-jarig bestaan gevierd. Een belangrijk onderdeel van onze samenleving, want zonder vrijwilligers zijn wij nergens. Zij zijn de olie van de maatschappij. 

Uiteraard sorteert de gemeente ook voor op de toekomst. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van ons bestuur en de inwoners van ons dorp. De gratis Energiehulp, aangeboden door onze gemeente, is een succes gebleken. De energiebeurs, een initiatief van betrokken bewoners werd goed bezocht.

Helaas hebben in het afgelopen jaar geconstateerd dat de samenhang tussen de mensen onderling afneemt. Het eigen gelijk staat voorop en verruwing licht op de loer. Helaas ook richting medewerkers van de gemeente, die zich juist inspannen voor de publieke zaak. Dat moet stoppen. Was het in ons dorp niet vanzelfsprekend om naar elkaar om te zien en hoffelijk te zijn? Een boodschap doen voor de alleenstaande buurvrouw, iemand naar een afspraak rijden, het lijken simpele dingen, maar we leven steeds meer in onze eigen bubbel of schermpje. Verbonden, maar alleen. 

Laten we dat in 2024 anders doen. In het Open Raadhuis is er vandaag volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. U kunt kennis maken met Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar,  Servicecentra, Vrijwilligerscentrale, Sociaal Team Wassenaar, Jongerenwerk, Bibliotheek, Ars et Studium, Kunstgroep Wassenaar, Historische Vereniging Wassenaar, Wassenaars Sportcontact, Fonds Wassenaar, Politie, Brandweer en het COA. Zo ook de Stille Kracht. Zij doen goed werk met Samen zijn ‘22. En ook andere instanties zoals de Servicecentra met de SMOW, Vrijwilligerscentrale doen veel. 

We kunnen hier zelf ook wat in doen. Soms is het heel simpel. In de Zweedse stad Luleå heeft het welbevinden een impuls gekregen, doordat mensen elkaar weer groeten op straat. Dit vind ik een pracht initiatief. We kunnen daar vanavond al mee beginnen. Begroeten, praten met elkaar, onder het genot van een drankje en hapje. De hapjes zijn dit jaar gemaakt door Oekraïense vluchtelingen die in ons dorp wonen.

Laten we het gesprek aangaan met elkaar. Om het goede voorbeeld te geven, wil ik graag in gesprek met een paar bijzondere jonge Wassenaarders: Nadine Ansink, Thom de Jong en Esma Hoogendijk zijn actief als vrijwilliger in onze mooie gemeente en bekend met het dorp en haar inwoners. Al jaren zijn zij, naast hun opleiding en carrière, werkzaam voor onder andere de scouting, hun sportclub, op het strand en verbonden via de sport- en speldagen. Zij zijn onze toekomstige generatie, hebben goede ideeën en wij kunnen veel van ze leren.

Graag proost ik met u op het nieuwe jaar. 
Ik wens u allen een verbonden 2024 toe!

English version

Good evening,

How wonderful to see that our invitation for an open Town Hall has generated so much interest, a full house! I am really delighted, especially as we have further changed the format of this event compared to last year. Our city councillors and members of the executive committee college are no longer all lined up, but spread out as hosts and hostesses throughout the various rooms of our Town Hall to get a chance to really talk with you.

In addition, we deliberately chose this year to open the Town Hall to our new residents. Many new fellow villagers have arrived in the past year, whereby one in three was not born in the Netherlands. Wassenaar is a unique green oasis within a thriving urban agglomeration (the Randstad) characterised by its authenticity, hospitability and diversity. Even if you sometimes have to make a little effort to discover it. 

Our village is composed of young – and slightly older people. It is therefore nice to be able to greet so many young people, our future (and its up op you who you define as young). Among them are the students of the Adelbert College who are providing the musical entertainment tonight. You have already had the chance to listen to them.

This Town Hall belongs to all inhabitants of Wassenaar. It is the administrative centre of our political and municipal activities and therefore important for our village. Buitenplaats De Paauw, where you now are, was bought by the municipality almost one hundred years ago and we intend to take a moment in 2025 to reflect on this milestone. We will start the planning this year. The summer palace where Prince Frederik and Princess Louise lived with their family is still a very sought after wedding location. Viewers and listeners of the television channel TV West even went as far as to vote it second most beautiful Town Hall in the department of Zuid Holland. The exterior was intensively restored a few years ago. The sandstone colour, which also graced Town Hall De Paauw in Prince Frederik’s time, softens the overall effect against the green of the trees. 

We are here today to usher in the New Year together. We live in a troubled world where can no longer take Peace and security for granted. The news is dominated by terrible images of human suffering caused by wars and natural disasters. We are only just recovering from the still noticeable effects of the  pandemic. Climate change, meanwhile, is reflected in our weather which is either too dry or too wet. Uncertainty, shortages and the economic situation is hitting everyone’s wallets. Solutions, however, are not found at the ‘bottom of the well’ when we reach rock bottom. It is particularly, in difficult times like these, that we need to hold on to each other, bridge differences and help each other be resilient. This applies for national politics and also in our own Wassenaar.

After a tumultuous political ending of 2022, there was white smoke at the beginning of the year as a new coalition was formed. This rarely happens by itself and requires the fine tuning of human relationships and leaves its mark. There may be differences, but after a solid council debate, Wassenaar also expects decisions. A new team of aldermen has energetically set to work with the help of our committed young administrative organisation that is the municipality of Wassenaar.

The Wassenaar Social Team was launched after the summer. A team of highly committed professionals, who are happy to talk to you over the phone. 

They will help you find the right care and provide advice in all sorts of areas. They are also represented here tonight and work in excellent cooperation with the people who ensure our safety day and night. 

Next to the Rijnlandslyceum, the international school’s new building is progressing nicely. The new sports hall is almost finished. The Hofcamp bridge has been renewed. Young people now have their own place again on the Dr. Mansveltkade. The residents of ’the Admiral’ can start furnishing their new home and the first guests were welcomed over Christmas at the renovated Van der Valk hotel in Wassenaar.

There are so many stories in the history of our village and so many distinctive places that we wish to honour. Therefore, restoring estates such as Rust en Vreugd and refurbishing the entrance gate to our Deer Park are nice steps which we as a municipality can take with the support of the Province.

History also proved important during the commemorations we hosted in 2023. This year’s Stolperstein (stumbling block) ceremony was attended by the Ambassador of the United States. It was another impressive ceremony where ten Holocaust victims were commemorated with a stumbling stone to the moving musical contribution by children from the Herenweg School. Lest we forget.

Besides commemoration, there was also celebration in 2023. In fact, King’s Day was celebrated on a remarkably large scale last year, as were the well-known Orange festivities in the summer, the always enjoyable arrival of St. Nicholas, the bonfire in the Kerkehout and the New Year’s dive. Our fire brigade museum celebrated its centenary, the 50-year-old Ars et Studium received the Mayor Staab medal and the Volunteer Centre celebrated its 40th anniversary. Volunteers form an important part of our society, without them we would be nowhere. They oil the wheels of our society.

The municipality is also of course looking out for the future. Sustainability is a high priority for our board and for the residents of our village. The free Energy Assistance, offered by our municipality, has proven to be a big success and the energy fair, an initiative of concerned residents, was well attended.

Over the past year however, we have also found that interpersonal cohesion is decreasing. Self-righteousness, harshness and lack of compassion are on the rise. Unfortunately also towards municipality employees who are actually working for the public good. This has to stop. Was it not natural in our village to look out for each other and to be polite? Running an errand for the neighbour living alone, driving someone to an appointment, they seem like simple things, but we are increasingly living in our own little bubble. Connected, but alone.

Let’s do it differently in 2024. In the Open Town Hall today you have many opportunities to chat and get to know each other. You can meet Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar, Stichting Beheer Servicecentra Wassenaar, Vrijwilligerscentrale, Sociaal Team Wassenaar, Jongerenwerk Gro-Up, the public library, Ars et Studium, Kunstgroep Wassenaar, Historische Vereniging Wassenaar, Wassenaars Sportcontact, Fonds Wassenaar, the police and fire brigade and the Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). And also Stille Kracht, with Samen ’22 do good work.

We too can contribute and it can be really easy. Well-being has been boosted in the Swedish city of Luleå, by people simply greeting each other on the street again. I think this is a great initiative and we can start it tonight. Greet and talk with each other, over drinks and snacks. This year the snacks are made by Ukrainian refugees living in our village.

Let’s really start conversations with each other. To set a good example, I would like to talk to a few special young people from Wassenaar: Nadine Ansink, Thom de Jong and Esma Hoogendijk are active as volunteers in our beautiful municipality and know our village and inhabitants well. They have been active for years, alongside their studies and career, volunteering for among others, the scouts, their sports club, on the beach and through the sport and game days. They are our future generation. They have great ideas and there is a lot we can learn from them.

I would like to raise my glass to the new year.
I wish you all a connected 2024.

Tags

BurgemeesterGemeenteIn EnglishMayorMunicipalityNew YearNieuwjaarstoespraakWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top