Skip to content

HartvoorWassenaar: Democratie en vrije pers

16 januari 20243 minute read

Onlangs heeft de directie van De Wassenaarse Krant aan de politieke partijen laten weten dat de krant geen artikelen meer zal plaatsen zonder daarvoor een bedrag van € 689,70 (inclusief BTW) in rekening te brengen.

Effectief betekent dit dat politieke partijen geen artikelen meer kunnen plaatsen.

Monopolie

De Wassenaarse Krant heeft het monopolie in Wassenaar. Het is de enige gedrukte krant, die huis-aan-huis wordt verspreid. Om de krant te ontvangen hoef je geen abonnement te nemen. In die zin is de krant niet meer dan een huis-aan-huis reclameblad.

Krant 

Zelf heeft de krant de pretentie om ook een “krant” te zijn.

Door de jaren heen is de ontwikkeling geweest dat de DWK zich positioneerde als min of meer “serieuze” krant, drager van nieuws, rapportages en in zijn algemeenheid draaischijf van wat in Wassenaar gebeurt. DWK kent ook gelieerde “journalisten, fotografen en correspondenten”.

Mededelingen van de gemeente worden in deze krant gepubliceerd, hetgeen de krant als “officieel orgaan” statuur gaf en geeft.

Bedrijf

Echter, DWK, bij monde van haar directie, stelt dat zij als “bedrijf” bepaalde rechten heeft met betrekking tot de door haar gepubliceerde stukken. Het plaatsen van ingezonden stukken wordt gezien als een gunst.

 Voor zo ver bekend heeft DWK geen officieel nieuws- of redactiestatuut. Hetgeen een verklaring kan zijn van de houding van de directie en haar handelen. Ter lering wordt verwezen naar “onze beginselen” van het NRC, makkelijk te bereiken via de website.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Degenen die een bedrijf leiden of ooit hebben geleid, hebben begrip van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van hun onderneming en leggen dat veelal vast. Gegeven de positie van De Wassenaarse Krant en de rol die deze krant in de Wassenaarse samenleving heeft, mag van De Wassenaarse Krant verwacht worden dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijk op voorbeeldige wijze op zich neemt.

Echter, uit het recente handelen spreekt het tegendeel. De Wassenaarse Krant weigert met onmiddellijke ingang artikelen van politieke partijen te plaatsen. Daarmee wordt de veelzijdigheid van informatievoorziening aan de Wassenaarders sterk beperkt.

Gebruik van monopolie positie

Het geeft ook aan dat een monopolie positie van een nieuwsplatform gebruikt kan worden voor andere doelstellingen dan de doelstellingen van de onderneming. En daarom onwenselijk is.

Democratie en bestuurscultuur

Vrije informatievoorziening is essentieel voor een goed functionerende lokale democratie.

  • Informatie en bewustwording: Het biedt lokale kiezers de kans om op de hoogte te blijven van standpunten en beleidsvoorstellen van diverse politieke partijen in Wassenaar. Dit draagt bij aan een goed geinformeerde kiezersbasis.
  • Politieke diversiteit: Het geeft ruimte aan verschillende politieke perspectieven en standpunten. Dit is vooral belangrijk in een democratische samenleving, waar diversiteit van meningen wordt gewaardeerd en waar Wassenaarders een breed scala aan keuzes moeten hebben.
  • Eerlijke berichtgeving: Het bevordert eerlijke en evenwichtige berichtgeving. Door artikelen van lokale partijen op te nemen, kan De Wassenaarse Krant laten zien dat ze niet partijdig is.
  • Democratische waarden: Het ondersteunt de democratische waarden van vrije meningsuiting en open debat. De Wassenaarse Krant, als pijler van de democratie, speelt een cruciale rol bij het bieden van een platform voor diverse stemmen.

Kortom, het publiceren van artikelen van (lokale) partijen in een lokale krant draagt bij aan een gezonde democratische bestuurscultuur.

HartvoorWassenaar vindt het zeer spijtig en wij hopen dat alle Wassenaarse politieke partijen duidelijk zullen maken dat de opstelling van De Wassenaarse Krant onwenselijk is.

Uiteraard zullen we deze ontwikkeling in de raad bespreken en zelf maatregelen nemen om de communicatie met de Wassenaarders te versterken.

En: gelukkig hebben we Wassenaarders.nl

Goede communicatie is belangrijk voor de Waarde van Wassenaar!

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top