Skip to content
Fotocredit: PR

Samen aan de slag met Poort NPHD in centrum Wassenaar

Stichting Hart voor Meijendel
19 januari 20242 minute read

Het nieuwe centrumplan voor Wassenaar en een motie van CDA, D66, PvdA en VVD over Poort Wassenaar tot Nationaal Park Hollandse Duinen zijn dinsdag door de gemeenteraad aangenomen. Hart voor Meijendel steunt het plan en roept op het snel om te gaan zetten in actie: als de dorpskern van Wassenaar zich profileert als Poort tot Nationaal Park Hollandse Duinen, draagt dit bij aan de bescherming van de natuur in Meijendel & Berkheide. 

Stichting Hart voor Meijendel feliciteert de raadsleden en wethouder Laurens van Doeveren met deze belangrijke stap. Wassenaar heeft gekozen voor kansen voor de ondernemers en tegelijkertijd bescherming van de duinen. Door de beleving van het Nationaal Park naar de dorpskern te brengen kan op duurzame wijze de kwetsbare natuur ontlast worden. Ook Nationaal Park Hollandse Duinen was gisteren als inspreker aanwezig en sprak haar steun uit voor Poort NPHD Wassenaar. 

Het bezoek aan Meijendel kan straks beginnen vanuit het centrum van Wassenaar. Als het begin,- en eindpunt van fiets- en wandelroutes naar Meijendel, maar ook naar de landgoederen en veenweidegebieden rondom Wassenaar. Fietsen huren kan prima in het dorp. En in het dorp is de horeca al ruim aanwezig. Een waterspeeltuin of natuurspeeltuin in het dorp, maakt het ook voor kinderen leuk om in Wassenaar te zijn. Na afloop een rondje langs de winkels en weer huiswaarts. Zo profiteren ondernemers mee. Met de aangenomen motie is bovendien besloten dat er een bezoekerscentrum in het dorp moet komen bij Poort Wassenaar. 

Andere dorpen in de buurt van Nationale Parken gingen Wassenaar voor. Het effect: bezoekers laten kwetsbare natuur met rust en hebben toch de beleving dat ze in een Nationaal Park zijn geweest. Tegelijkertijd profiteert de lokale economie.

Adrienne d’Engelbronner, woordvoerder van de stichting: “We kennen inmiddels veel mensen die bij andere Nationale Parken al ervaring hebben met het opzetten van groene poorten en de koppeling van natuur aan ondernemerschap. Het lijkt ons goed dat we hen naar Wassenaar halen als inspiratie. We verwachten ook dat Dunea best bereid zal zijn om een waterspeeltuin of natuurspeeltuin bij het centrum te sponsoren. En NPHD wil waarschijnlijk ook een bijdrage leveren aan een nieuw bezoekerscentrum. Kortom, we voelen veel energie bij alle betrokkenen. Dit wordt een begin van een nieuw hoofdstuk voor Meijendel. De wens om de unieke duinen te kunnen behouden voor onze (klein)kinderen komt hiermee steeds dichterbij.”

Tags

CentrumplanNationaal Park Hollandse DuinenPoort tot Nationaal Park Hollandse DuinenStichting Hart voor MeijendelWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top