Skip to content

HartvoorWassenaar: Het centrumplan en het uiteindelijke besluit

23 januari 20243 minute read

Afgelopen 16 januari is in de raad besloten over het centrumplan. 10 stemmen voor, 8 tegen. DLW en GroenLinks lieten het afweten, hun 3 raadsleden waren niet aanwezig.

Met 10 stemmen voor, wat normaal gesproken een minderheid is in een raad van 21 zetels, werd een zeer omstreden plan aangenomen. Een groot investeringsplan met zo’n klein draagvlak is gewoon niet goed.

Mooier centrum

Het is zeker dat het centrum mooier wordt. Zonder enige twijfel. Een nieuwe keuken is altijd mooi. Maar of er beter in wordt gekookt ligt aan de kok en niet aan de keuken.

En de vraag is of door een nieuw dorpscentrum ook meer winkels komen.

Kosten

Wat tot halverwege 2022 nog €2,7mln zou kosten, werd toen €3,4mln en is nu meer dan €6mln. De traditie in Wassenaar is dat investeringsprojecten gemiddeld 50% duurder worden dan beloofd. We blijven dus zorgen houden over de uiteindelijke prijs.

Belangrijke ontwikkelingen

Ruim 20 jaar geleden is het winkelgebied in de dorpskern stevig uitgebreid. Net op het moment dat internet zijn opmars begon. Omdat steeds meer mensen via webshops kochten, werd het aantal winkels minder. Toen de Mall of the Netherlands zijn deuren opende, trokken winkels en winkelend publiek daar naartoe. De volgende trend wordt ook duidelijk. Vergrijzing. Meer winkeliers sluiten hun winkel zonder dat er opvolging is. En oudere, traditionele winkel bezoekers zijn er ook steeds minder.

Lege winkels

De reden dat HartvoorWassenaar altijd tegen dit plan is geweest is dat het alleen over opknappen ging. Wanneer we het centrum “aantrekkelijk” maken, dan wordt het vanzelf beter. Echter, zo zal het niet gaan.

Het winkelgebied moet kleiner en geconcentreerder, zodat je het gezellig kunt maken. Net buiten het nieuwe dorpscentrum moet je dan winkels tot woningen ombouwen.

En dan kun je beslissen hoeveel je verstandig kan investeren.

Het probleem blijft

De leegstand van winkels is een probleem en blijft een probleem. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat ineens meer koopkracht naar het centrum komt. We kunnen dan wel zeggen dat we een probleem hadden en dat het door de opknapbeurt een veel mooier probleem is geworden. We zijn dan weer 2 jaar verder zonder dat nagedacht is over oplossingen.

Goed bestuur

Wij van HartvoorWassenaar vragen ons altijd af: Is dit goed voor Wassenaar? Is dit goed voor de Wassenaarder? Wil de Wassenaarder dit? Onze conclusie is: nee.

Dit is geen goed bestuur. HartvoorWassenaar wil goed bestuur en blijft zich daarvoor inzetten. En als we daarvoor nog groter moeten worden dan doen we dat bij de volgende verkiezingen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top