Fotocredit: Coos Hübscher

Blauw-Zwart slaat toe in slotfase

Rick Wagner
26 januari 20243 minute read

Op een prima bespeelbaar kunstgrasveld, gadegeslagen door best veel langzaam maar zeker verkleumende toeschouwers, speelden KMD en Blauw-Zwart een wedstrijd met verschillende belangen. KMD wil naar de top van de ranglijst, Blauw-Zwart moet zich voorlopig alleen zien te ontworstelen aan het gevaar voor degradatie, want de laatste vijf van de ranglijst hebben daar uiteindelijk mee te maken.

De eerste helft liet twee ploegen zien die niet veel voor elkaar onderdeden. Het tempo was hoog, de inzet groot en er werden weinig tot geen kansen gecreëerd. Pas na een half uur ontstond de eerste echt gevaarlijke situatie, in dit geval voor het doel van de Lagerberg Verhuisgroepformatie. En het was direct raak, de Blauw-Zwarte verdediging werd op simpele wijze uit elkaar gespeeld en Kas Vaneman was kansloos (0-1). Tot dan toe klopte het achterin overigens prima bij de Blauw-Zwarten en stond ook de KMD-verdediging als een huis. En omdat Blauw-Zwart er niet in slaagde ook maar één doelrijpe kans te forceren leek de wedstrijd al vroeg op slot te zitten.

Dat beeld bleef de tweede helft ook voorlopig in stand. De Lagerberg Verhuisgroep formatie probeerde wel meer aan te vallen, vooral over links, terwijl de ruimte vaak op rechts te vinden was. Maar dat zette niet veel zoden aan de dijk, de KMD-keeper hoefde nauwelijks op te treden en achterin bij Blauw-Zwart zat het ook potdicht, los van een paar schoten vanaf de rand van het strafschopgebied, die door Kas Vaneman naast werden gekeken.

Toch veranderde er vanaf ongeveer het laatste kwartier iets in de wedstrijd. Trainer Alan Campfens had een paar keer gewisseld (Kim Theil, Ryan van Lochem en Martin Jasperse erin)  om aanvallend wat meer dynamiek te creëren. Dat pakte goed uit, terwijl er bij KMD ook enkele wisselingen plaatsvonden, en die pakten minder goed uit. De wedstrijd kantelde, KMD werd slordig en onzeker, de Blauw-Zwarten pakten het initiatief. Bram Smit miste eerst nog een aardige kopkans, maar na een uitstekende aanval over rechts gleed hij de lage voorzet vijf minuten voor tijd onverbiddelijk binnen (1-1). Blauw-Zwart rook zijn kans, KMD was geen schim meer van de ploeg uit de eerste helft en het onvermijdelijke gebeurde: in de laatste minuut soleerde Kaj Kronenburg vanaf links fraai door de Wateringse verdediging en liet de doelman met een schot in de rechterhoek kansloos (2-1).

Een knappe en cruciale overwinning van de Lagerberg Verhuisgroep formatie, op weg uit de gevarenzone.