Skip to content
Fotocredit: Wassenaarse Reddingsbrigade

Jonge Redder redt roeister tijdens roeikamp 

Wassenaarse Reddingsbrigade
26 januari 20242 minute read

Het roeikamp van Josephine Potjer in Roermond nam een onverwachte wending toen de 12-jarige Jonge Redder snel in actie kwam om haar roeimaatje te redden. 

Tijdens een roeisessie sloeg het noodlot toe toen Josephine’s vriendin omsloeg in een skiff (eenpersoonsroeiboot) en de roeidol haar hoofd raakte. Josephine liet zich niet afschrikken en roeide zonder aarzeling naar de kant, waar ze kampleiding waarschuwde om haar gewonde vriendin uit het water te halen. 

Josephine Potjer met haar oorkonde. Fotocredit: WRB

Op weg naar de kant verloor Joshepine’s vriendin kracht en was in en uit bewustzijn, waardoor ze niet zelf uit het water kon komen. Met behulp van geleerde technieken tijdens Jonge Redderslessen manoeuvreerde Josephine haar roeivriendin behendig uit het water en legde haar in een stabiele zijligging. Ze toonde grote behulpzaamheid door de juiste vragen te stellen aan het slachtoffer om informatie te verkrijgen zonder onnodige verwarring te veroorzaken. Op de kant ving de kampleiding Josephine’s vriendin op. Zij werd uiteindelijk gediagnosticeerd met een hersenschudding. 

Een onderscheiding voor moed
De Wassenaarse Reddingsbrigade vindt het bijzonder dat een 12-jarig meisje zo adequaat kon ingrijpen tijdens een noodsituatie. Het is duidelijk dat Josephine’s acties een cruciale rol hebben gespeeld bij het redden van haar vriendin tijdens dit roeikamp in Roermond. Haar zwemreddinglessen kwamen hier goed bij pas.  

Voor haar heldendaad van afgelopen zomer kreeg Josephine op 25 januari 2024 een oorkonde en junior legpenning uitgereikt door het bestuur van de WRB.

Tags

Jonge RedderOorkondeReddingsactieWassenaarWassenaarse Reddingsbrigade
Gerelateerde artikelen
Back To Top