Skip to content
Margaret de Vos van Steenwijk en Burgemeester Leendert de Lange leggen een krans bij het Joods monument op begraafplaats Persijnhof. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Kranslegging en herdenking slachtoffers Holocaust bij Joods monument Persijnhof in Wassenaar

30 januari 20242 minute read
Margaret de Vos van Steenwijk en Burgemeester Leendert de Lange leggen een krans bij het Joods monument op begraafplaats Persijnhof. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Burgemeester Leendert de Lange heeft samen met de voorzitter van de werkgroep Stolpersteine, Margaret de Vos van Steenwijk, Ton Beijersbergen en Evelyn Hompes op vrijdag 26 januari een krans gelegd bij het Joods monument op begraafplaats Persijnhof in het kader van de wereldwijde herdenkingsplechtigheid van de Holocaust. De bijeenkomst werd bijgewoond door Jan Leuiken en Bert Dreese van de nieuwe Stichting tot instandhouding van de Joodse begraafplaats, Alejandro Bank Pintel, voorzitter van de Liberale Joodse gemeente en wethouder Ronald Zoutendijk.

27 Januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Deze dag wordt ieder jaar herdacht, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. In de intieme samenstelling werd in Wassenaar stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Burgemeester Leendert de Lange: ‘De geschiedenis herhaalt zich niet, maar er zit wel rijm in. Vrijheid, gelijkheid en respect, moeten de uitgangspunten zijn van iedereen. De gruwelijkheden tijdens de Holocaust moeten we nooit meer laten gebeuren’.

Evelyn Hompes vult aan met een aangrijpend gedicht: ‘Ze werden eindelijk bevrijd, vandaag 79 jaar geleden. Ze waren nog met weinig, velen waren al overleden. Zij laten een traan, om wat ze zagen op dat terrein. Ik blijf die vreselijke tijd herdenken, omdat ik wel een vrij mens kan zijn’. De ceremonie is afgesloten met het Kaddisj, een Joods gebed waarin God in zeer veel termen geprezen wordt.


De ceremonie is gehouden in het kader van de Holocaust herdenking. Naast het plaatsen van een Stolpersteine voor de Wassenaarse Holocaust slachtoffers eind vorig jaar worden zij nu ook met deze kranslegging herdacht. In het najaar van 2024 zal weer een Stolpersteine ceremonie plaatsvinden. In januari 2025, het jubileumjaar 80 jaar vrijheid, wordt een uitgebreide herdenking georganiseerd door de gemeente Wassenaar. 

Tags

bewustwordingGemeenteHolocaustherdenkingKransleggingPersijnhofWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top