Skip to content
Fotocredit: PR

Zondag 11 februari Cantatedienst in de Dorpskerk – Motet ‘Miserere’ van Leonardo Leo o.l.v. Gilles Michels

8 februari 202456 second read

In deze dienst wordt dit keer geen cantate van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, maar het motet ‘Miserere’ voor dubbelkoor van zijn Italiaanse tijdgenoot Leonardo Leo (1664-1744).

Leonardo Leo was een toonaangevende Italiaanse componist uit Napels. Elk koor heeft zijn eigen begeleiding: blazers en strijkers. Leo componeerde zo’n 60 serieuze en komische opera’s. Daarnaast componeerde hij ook kerkmuziek,. Een van zijn bekendste geestelijke werken is het motet ‘Miserere’. De tekst van het motet is Psalm 51; een boetepsalm die is toegeschreven aan koning David. De titel van het motet is dan ook ontleend aan de Latijnse beginwoorden van de Psalm: Miserere, mei Deus – ‘Wees mij genadig, God’.

De eerste uitvoering van het werk in 1739 werd zo goed ontvangen, dat het muziekstuk in Napels vanaf 1740 tot de vroege 20e-eeuw jaarlijks werd uitgevoerd tijdens de vieringen van de Stille Week. Hoewel de Stille Week dan nog niet is aangebroken, kunnen wij op 11 februari al genieten van dit prachtige werk van Leonardo Leo!

Het motet wordt uitgevoerd door het koor en het orkest van het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels. Voorganger is ds. Ab Alblas.

zo 11 februari om 19:15 uur

Locatie: Dorpskerk

Tags

CantatedienstMotet 'Miserere'Protestantse Gemeente WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top