Skip to content
Fotocredit: Schaakvereniging Wassenaar

Spannende ronde in HSB-competitie

Schaakvereniging Wassenaar
27 februari 20242 minute read

In de vijfde ronde speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar tegen Schaakhuis 2.  Tot dan toe had het team nog geen wedstrijd verloren, maar Schaakhuis 2 moest zeker niet onderschat worden. Daarbij kwam dat op het laatste moment Ronald van Vleuten verhinderd was en Herman de Wind onvoorbereid zijn plaats in nam.

Na ruim een uur spelen waren de meeste partijen in evenwicht, alleen Joop Beijersbergen aan het eerste bord was in de opening in de fout gegaan met materiaalverlies tot gevolg. Invaller Herman aan bord 4 ging er eens goed voorzitten en wist met actief spel zijn tegenstander te overspelen. Als eerste kon hij het punt binnenhalen. Even later gevolgd door Michael Claushuis (bord 2) die al snel een koningsaanval had ingezet die echter voor hem niet goed leek uit te pakken. Toch lukte het hem zijn slechte stelling om te toveren in een gewonnen stelling. Hierdoor kwam het team op een onverwachte 2-0 voorsprong.

Het leek er op dat Joop helemaal verloren stond en de andere partijen stonden gelijk of iets minder, waardoor 4-4 al een mooie uitslag leek. Daan Wille (bord 6) wist de tussenstand op 3-0 te brengen. Hij stond een pion voor en speelde dat prima uit. Hany Hassan (bord 5) en Danny Lim (bord 8) verloren vervolgens hun partijen zonder veel kans op gelijk spel. Yashech Al Hamawandi aan bod 7 leek lang de partij onder controle te hebben, maar aan het eind wist zijn tegenstander helaas toch een stuk te veroveren. Hierdoor werd het 3-3. Joop hield goed vol en wist het zijn tegenstander zo moeilijk te maken dat er uiteindelijk een eindspel op het bord kwam met ieder een dame en één pion meer voor zijn tegenstander. Voortdurend schaak geven door Joop leidde uiteindelijk tot remise.

Toen was het aan Gerard van der Born (bord 3) om de matchpunten binnen te halen. Zoals vaak startte Gerard rustig. Hij liet het initiatief in eerste instantie aan de tegenstander, maar gaandeweg veroverde hij terrein en trok het initiatief naar zich toe. Na winst van twee pionnen leek het toreneindspel een eenvoudige zaak, maar Gerard moest wel nauwkeurig spelen om de vrijpionnen veilig naar de overkant te loodsen.                                                  

En zo werd de eindstand 4 ½ – 3 ½ voor Wassenaar.

Tags

HSB competitieSchaakvereniging WassenaarSchakenWassenaarwedstrijdverslag
Gerelateerde artikelen
Back To Top