Skip to content
Van links naar rechts: André Trépel, de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych, Burgemeester Leendert de Lange en de Franse ambassadeur François Alabrune. Fotocredit: Patrick Kop

Ambassadeur Oekraïne aanwezig bij 80 jaar herdenking Franse commando’s Wassenaarse Slag

1 maart 20242 minute read

De herdenking van de 80ste verjaardag van de Franse commando’s bij Wassenaarse Slag werd afgelopen dinsdag bijgewoond door de Oekraïense ambassadeur. Daarmee werd het belang van internationale solidariteit en herinnering nog eens onderstreept.

Tijdens deze plechtigheid, georganiseerd door de gemeente Wassenaar in samenwerking met de Franse Ambassade en de Commandovereniging Zuid-Holland, werd de focus gelegd op de blijvende waarde van vrijheid, mede door de aanwezigheid van de ambassadeurs van Frankrijk en Oekraïne.

De Franse ambassadeur benoemde het belang van de samenwerking met Nederland in zijn toespraak: “De nagedachtenis aan de Franse soldaten die tachtig jaar geleden bij Wassenaar sneuvelden, vereist ook dat wij de band tussen Frankrijk en Nederland in stand houden. De Frans-Nederlandse militaire broederschap is vandaag overal ter wereld terug te vinden, in de Rode Zee, aan het oostfront van de NAVO en op de Noordzee. Onze samenwerking is diep Europees.”

Het verband tussen heden en verleden werd benadrukt, waarbij de burgemeester de aanwezigheid van de Oekraïense ambassadeur bijzonder noemde, mede gezien de geboorteplaats Odessa van Charles Trépel, één van de gevallenen. Burgemeester De Lange: “Charles Trépel is geboren in de stad Odessa. Vrijheid en leven zonder oorlog is nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom is het zo belangrijk dat wij blijven herdenken en dit doorgeven aan de jongeren. Om mee te geven wat er toen is gebeurd en dit te plaatsen in deze tijd. Laten we ons blijven beseffen hoe onvoorstelbaar waardevol die vrijheid is en altijd zal zijn, zodat het offer van Charles Trépel en zijn vijf kameraden niet voor niets is geweest.”

Lees ook: Het verhaal van zes jonge heldhaftige Franse soldaten die stierven op het Wassenaarse strand

Bron: gemeente Wassenaar

Tags

Ambassadeur OekraineHerdenkingHerdenking Franse Commando'sWassenaarWassenaarse Slag
Gerelateerde artikelen
Back To Top