Skip to content

HartvoorWassenaar: Onze groene zone en wat er mis kan gaan

4 maart 20243 minute read

Het is een tijd redelijk stil geweest rond Valkenburg, nu Valkenhorst. Na sluiting van het vliegkamp zo’n 20 jaar geleden werd snel duidelijk dat de bestemming wonen zou worden.

Heel lang, tot in 2018, werd er over gesproken, maar weinig gedaan. Wel was al redelijk vroeg het uitgangspunt dat er 5000 woningen zouden worden gebouwd en dat de afstand tussen de bebouwing in Wassenaar en de bebouwing in Valkenhorst ten minste 1500 meter zou bedragen.

Wassenaar en Katwijk

In 2018 werden de gemeenteraden van Wassenaar en Katwijk het tijdens een gemeenschappelijke zitting eens. Uitgangspunten waren ten minste 1500 meter afstand, maximaal 5000 woningen, geen nieuwe verbindingen tussen Wassenaar en Katwijk. Een vliegveldje voor drones zou op Katwijks grondgebied liggen, zodat het niet te dicht bij Wassenaar kwam.

De provincie

Dat was niet naar de zin van de provincie en het Rijks Vastgoed Bedrijf, de eigenaar van de grond. De toenmalige interim burgemeester van Wassenaar kreeg de opdracht van de provincie om met een ander plan te komen. Daarvoor werd iemand van buiten ingehuurd die nagenoeg zonder de ambtelijke organisatie zijn werk deed. Moest in het geheim en de raad mocht niet geïnformeerd worden.

De uitkomst werd aan de raad voorgelegd als een bestuurlijke overeenkomst, tot stand gekomen onder leiding van de provincie. Handtekeningen waren al gezet en weigeren was verboden.

Toch anders

De overeenkomst was toch anders. De groene buffer tussen Wassenaar en Katwijk/Valkenhorst werd verkleind van 1500 naar 900 meter. In plaats van 5000 woningen werden het er 5600 en er komen er nog 2000 bij. 7600 woningen met meer dan 20.000 inwoners. Op minder dan 1000 meter. Voorschoten ligt veel verder weg. En het vliegveld wordt een heel stuk richting Wassenaar opgeschoven. Met alle overlast.

De landelijke partijen in de gemeenteraad waren vóór. Onbegrijpelijk. Dit was gewoon niet goed voor Wassenaar en de Wassenaarders. HartvoorWassenaar was tegen.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar is sinds 2019 alert gebleven. Wat we zien gebeuren is dat de groene zone nog steeds bedreigd wordt en iedere keer nieuwe plannen en ideeën op tafel komen.

Het lijkt wel het “ruimtelijke” afvoerputje van de regio. Ineens verschijnen er busbanen dwars door het gebied. The American school wil er een gigantisch pand bouwen. Avalex wil maar niet verdwijnen. Kleine stukjes worden ingericht voor bouwen van woningen. En aan Katwijkse kant gaat het meer dan 30 meter de lucht in.

Het moet een druk recreatiegebied worden. En nu wil defensie een behoorlijke uitbreiding in het gebied.

Wij maken ons zorgen om dit deel van onze groene gracht. Dat smalle deel wat nog voor enige rust en behoud van leef kwaliteit in Wassenaar moet zorgen. Maar ook voor de buren in Katwijk.

HartvoorWassenaar wil dat dit gebied beschermd wordt. Omdat het goed is voor Wassenaar.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top