Skip to content
Alicja Kwade WeltenLinie, 2019. Fotocredit:Antoine van Kaam

Nu te zien in Museum Voorlinden: Alicja Kwade – Die Notwendigkeit der Dinge (met video)

10 maart 20243 minute read

Vragen stellen staat voorop in het werk van Alicja Kwade. Haar werk begint namelijk daar waar zij het niet meer begrijpt. Kwade is een duidelijke voorloper onder haar generatie jonge kunstenaars. Ze overstijgt artistieke tradities en gebruikt klassieke materialen voor tijdloze vraagstukken. Bij haar speelse en poëtische sculpturen en installaties spelen tijd, ruimte en perspectief een grote rol. Door het gebruik van reflecties, herhalingen, alledaagse voorwerpen en natuurlijke materialen vraagt ze je om jouw ervaring van de wereld zelf ook te onderzoeken. Namens Wassenaarders.nl nam Lily Armstrong een kijkje bij de perspresentatie. Scroll naar beneden voor haar videoverslag.

Alicja Kwade: ‘Humor is het enige dat ons kan redden! Onze wereld is absurd. Wanneer je je bewust bent dat je je op dit moment beweegt met 1.600 km per uur en 29,8 kilometer per seconde in cirkels op een (stenen) bal die door een eindeloze leegte vliegt, samen met meer dan 7 miljard kleine diertjes die zichzelf allemaal heel serieus nemen, dan kun je toch alleen maar lachen?

Twijfelen aan je waarneming

De solotentoonstelling van Alicja Kwade bij Voorlinden belooft een ware belevenis te worden, eentje waarbij de grenzen van je waarneming worden uitgedaagd. De in Berlijn gevestigde Poolse kunstenaar neemt je mee naar een wereld waarin tijd, ruimte en materie op de meest fascinerende manier met elkaar verweven en kneedbaar zijn. Ze gebruikt daarbij reflecterende objecten, zoals spiegels, en creëert fascinerende illusies en grappige beelden die je opnieuw laten nadenken over hoe de werkelijkheid in elkaar zit.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Alicja Kwade laat met haar immersieve installaties en poëtische sculpturen zien hoe belangrijk het is om af en toe van perspectief te veranderen, om op een andere manier naar de door ons geconstrueerde werkelijkheid te kijken.’

Binnen én buiten

De tentoonstelling neemt zowel een groot deel van het museum als het landgoed in beslag. Speciaal voor Voorlinden maakte Alicja Kwade het werk Para Pivot; een buiteninstallatie van bijna negen meter hoog, bestaande uit grote frames waartussen stenen lijken te zweven. Een rij stoelen en stenen die met elkaar de strijd aan lijken te gaan, begeleidt de bezoeker naar het museum, waar de tentoonstelling wordt geopend met een regen van klokgewichten. Om Kwade’s geestverruimende werk – met onder andere verwijzingen naar DNA en zwarte gaten – extra te benadrukken, zijn de museumvloeren wit gemaakt. Het geeft een extra bevreemdende dimensie aan de expositie.

Hoofd tentoonstellingen Barbara Bos: ‘De tentoonstelling wordt visueel heel spannend. Echt een fysieke én intellectuele ervaring. We maken de vloeren wit waardoor het lijkt alsof je zweeft door de ruimte. Ondertussen brengt Alicja Kwade je hoofd op hol door je bewust te maken van alle aannames die je doet.’

Innige band met Voorlinden

Alicja Kwade werd geboren in 1979 in Katowice, Polen, als dochter van een cultuurwetenschapper en conservator. Het gezin ontvluchtte het communistische regime en verhuisde naar het kapitalistische West-Duitsland toen ze acht was. Kwade studeerde in 2005 af aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn, waar ze nog altijd woont en werkt. Ze heeft over de hele wereld geëxposeerd, waaronder de Biënnale van Venetië en op het dak van het Metropolitan Museum of Art in New York. Haar werk is opgenomen in vele belangrijke internationale kunstcollecties en museum Voorlinden heeft verschillende werken in de collectie, een aantal daarvan is speciaal in opdracht gemaakt.

Alicja Kwade – Die Notwendigkeit der Dinge

9 maart – 9 juni 2024: Tickets

Ook te zien in Museum Voorlinden, t/m 7 april: Full Moon

Bron: Museum Voorlinden

Videocredit: Lily Armstrong. Abonneer je op het videokanaal van Wassenaarders.nl

Tags

Alicja KwadeDie notwendigkeit der dingeMuseum VoorlindenVideoWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top