Skip to content

HartvoorWassenaar: Functioneert de democratie?

14 maart 20242 minute read

Sinds het aantreden van deze coalitie zien we in Wassenaar een zorgwekkende trend. Met een coalitie die 5 van de 8 partijen vereist om de kleinst mogelijke meerderheid te behalen, rijzen er serieuze vragen over het functioneren van de democratie.

Incidenten die vragen oproepen:

5 september 2023:
Vragen van LokaalWassenaar over een ondernemersbijeenkomst werden door de wethouder afgewezen om ‘geen verdere ruis’ te creëren rondom het centrumplan. Informatie werd niet gedeeld met de gemeenteraad, terwijl media en ondernemers wel op de hoogte waren.

19 september 2023:

Volgens de burgemeester is er in het reglement van orde afgesproken dat een interruptie uit maximaal 2 vragen bestaat. Echter, deze ‘regel’ is nergens vastgelegd. Wij verzochten de andere fracties om het debat daadwerkelijk aan te gaan door het aantal interrupties te verhogen. De 11-zetel-coalitie stemde tegen.

21 november 2023:

De coalitie misbruikt een grijs gebied rond motiebehandeling, wat ingaat tegen regels en wetten. Beweerd wordt dat er een meerderheid nodig is voor het indienen van een motie.

Wij benadrukken dat voor het indienen van voorstellen geen meerderheidsgoedkeuring nodig is; dat is immers onze gekozen rol en verantwoordelijkheid. Bij een raadsvergadering op 19 december uiten we onze afkeuring, waarop de burgemeester zijn fout erkent.

19 december 2023

Een VVD-raadslid onthield zich van stemmen over het centrumplan vanwege mogelijke belangenverstrengeling, waardoor het geen meerderheid haalde. Na haar ontslag stemde een vervanger zonder deze belangenverstrengeling voor, waardoor het plan toch werd aangenomen. Om de aandacht af te leiden van deze controversiële wisseling, beschuldigde de VVD de oppositie van het afdwingen van het ontslag.

12 januari 2024

De Wassenaarse Krant stopt met het publiceren van artikelen van politieke partijen.

Er wordt op dit moment verslag gedaan van de politieke gebeurtenissen door een drietal correspondenten/verslaggevers. We stellen vast dat objectiviteit te betwisten is en dat vooral de “daden” van de coalitie (VVD, CDA, D66, PvdA, DLW) zo positief mogelijk worden voorgelegd.

Het is ook niet verwonderlijk. De door de coalitiepartijen gewenste informatie wordt stevig gepromoot terwijl het geluid van de oppositie niet doorkomt of op negatieve wijze wordt weergegeven. De Wassenaarse Krant ontvangt een subsidie van € 30.000 per jaar.

Politieke spelletjes zit in het DNA van Wassenaar, maar behoren wat ons betreft niet tot de waarden van Wassenaar.

HartvoorWassenaar, Nicolás Pesman

Solide. Het klopt.

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top