Skip to content
Fotocredit: FWO

Help om eenzaamheid te bestrijden. Word lid van de werkgroep Welzijn, Wonen en Zorg van de Federatie Wassenaarse Ouderenorganisaties

Federatie Wassenaarse Ouderenorganisaties
14 maart 20243 minute read

Eenzaamheid onder ouderen heeft verschillende gevolgen  voor de gezondheidszorg:

1. Fysieke gezondheidsproblemen: Eenzaamheid wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende fysieke gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, verzwakt immuunsysteem, slaapproblemen en zelfs vroegtijdige sterfte. Deze gezondheidsproblemen kunnen leiden tot een toename van de vraag naar gezondheidszorgdiensten, waaronder spoedeisende hulp, ziekenhuisopnames en langdurige zorg.

2. Mentale gezondheidsproblemen: Eenzaamheid kan leiden tot depressie, angst, stress en andere mentale gezondheidsproblemen bij ouderen. Deze problemen kunnen op hun beurt leiden tot een grotere behoefte aan geestelijke gezondheidszorgdiensten, zoals therapie en medicatie.

3. Verhoogde zorgbehoeften: Eenzame ouderen kunnen een grotere behoefte hebben aan ondersteuning en zorg, omdat ze mogelijk geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen in tijden van nood. Dit kan resulteren in een toename van de vraag naar thuiszorg, verzorgingstehuizen en andere vormen van langdurige zorg.

4. Kosten voor de gezondheidszorg: De gezondheidszorgkosten zullen  toenemen als gevolg van de extra zorg die nodig is voor eenzame ouderen, inclusief medische behandelingen, medicatie en langdurige zorg. Dit kan een aanzienlijke druk leggen op de gezondheidszorgsystemen en de financiën van individuen, gezinnen en overheden.

Het aanpakken van eenzaamheid onder ouderen is niet alleen van belang voor het verbeteren van hun kwaliteit van leven, maar ook voor het verminderen van de belasting van de gezondheidszorg en het bevorderen van een duurzaam gezondheidszorgsysteem. Afgelopen zondag 25 februari werd dat nogmaals bevestigd door hoogleraar geneeskunde  Marcel Levi in WNL op Zondag.

Het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen is een belangrijke maatschappelijke taak die ons allen aangaat. Er zijn verschillende manieren waarop we samen kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen:

1. Vrijwilligerswerk: Door vrijwilligerswerk te doen in onze  lokale verzorging- en verpleeghuizen, buurthuizen of bij organisaties die zich inzetten voor ouderen, kunnen we direct contact maken met ouderen en hen gezelschap bieden.

2. Buurtinitiatieven: Het opzetten van buurtinitiatieven zoals koffieochtenden, wandelgroepen of gezamenlijke maaltijden biedt ouderen de kans om elkaar te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden.

3. Buren en familie: Een simpele daad van vriendelijkheid, zoals regelmatig een praatje maken met oudere buren of familieleden, kan al veel betekenen voor hun gevoel van verbondenheid.

4. Technologie: Het onderwijzen van ouderen over het gebruik van technologie zoals smartphones, tablets en sociale media kan hen helpen om in contact te blijven met anderen, zelfs als ze fysiek geïsoleerd zijn.

5.  Activiteiten voor meerdere generaties: Het organiseren van activiteiten waarbij verschillende generaties samenkomen, zoals voorleesmiddagen op scholen of gezamenlijke projecten tussen scholieren en ouderen, kan een gevoel van verbondenheid en betekenis geven aan zowel jongeren als ouderen.

Door samen te werken en bewust te zijn van de behoeften van ouderen in onze gemeente, kunnen we een positieve impact hebben op het bestrijden van eenzaamheid en het bevorderen van welzijn voor alle leeftijden.

De werkgroep Welzijn , Wonen en Zorg van de Federatie Wassenaarse Ouderenorganisaties zet zich onder andere in om eenzaamheid te bestrijden.

Kunt U meehelpen om onze doelen te bereiken?

Stuur ons dan een mailtje fwowassenaar@gmail.com en wij nemen graag contact met u op.

Tags

eenzaamheidFederatie Wassenaarse OuderenorganisatiesGezondheidszorgSeniorenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top