Skip to content
Fotocredit: PR

Boris van der Lek and the JazzFluencers, heerlijke cool jazz in Jazztheater Het Deijlerhuis

Hans Groeneveld/Jazztheater Het Deijlerhuis
25 maart 20243 minute read

Stond het vorige concert bij Jazz Sociëteit Wassenaar in het teken van het Hammond orgel, staan bij het concert op zondagmiddag 14 april a.s. de saxofoon en trompet centraal.  

Saxofonist Boris van der Lek heeft in Nederland en in het buitenland een gevestigde naam als groots jazzmuzikant. Als tiener in 1980 met zijn ouders voor het eerst naar het North Sea Jazz Festival gegaan, daar verliefd geworden op de klanken van de sax, les gaan nemen, boordevol talent en dus al in 1983 optredend op datzelfde North Sea Jazz Festival. Daar is hij sinds die tijd een jaarlijks terugkerende muzikant.

Met name bij de nieuwere generaties muziekliefhebbers raakte Boris van der Lek bekend via zijn formatie De Houdini’s. Daarin ontstond ook een unieke vriendschap met dichter en jazzliefhebber Jules Deelder. In de formatie Tough Tenors stond hij op grote muziekfestivals als Parkpop, Pinkpop en het Roskilde Festival in Denemarken. De soms snoeiharde, uiterst ritmische jazzy bebopklanken van die band sloegen bij veel jongere muziekliefhebbers aan, en betekenden voor hen vaak een eerste positieve kennismaking met geïmproviseerde jazzmuziek.

Met de formatie Boris van der Lek and the JazzFluencers tapt saxofonist Boris met trompettist Koos van der Hout, pianist Pieter van Santen, bassist Vincent Kuiper en drummer Dolf Helge uit een geheel ander vaatje. Namelijk een vat vol  muziek van twee jazzlegendes en muzikale ‘influencers’ in hun tijd: saxofonist Ben Webster en trompettist Harry “Sweets” Edison. Hun legendarische album ‘Ben and Sweets’ vormt de basis van de sound en muziek van de formatie Boris van der Lek and the JazzFluencers.

Voor de liefhebber van ‘jazz pur sang’ wordt het zondagmiddag 14 april in jazztheater Het Deijlerhuis vanaf 16:00 uur en wellicht onder het genot van een bitterballetje en drankje dus écht genieten!

Waarna Jazz Sociëteit Wassenaar zich stort op de organisatie van het  – uiterst swingende – slotconcert van ons jazzseizoen op zondag 26 mei met formatie The Tibbs. Maar liefst drie blazers, een ritmesectie, toetsenist en een gitarist begeleiden hun zangeres Roxanne Hartog. Magnifiek klinkende jazz, funk, blues maar vooral veel, héél veel soul, en dat allemaal van éigen bodem!  Deze band is momenteel zowat iedere dag  te horen op radiozenders in Nederland én in het buitenland. Naar mijn bescheiden mening zéér terecht.

Voor info en online kaarten: www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tekst: Hans Groeneveld

Tags

Boris van der Lek and the JazzfluencersConcertCool JazzDeijlerhuisJazzJazztheater Het DeijlerhuisWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top