Skip to content

HartvoorWassenaar: Het verhaal van het fietspad dat veranderde in een smal schelpenpad

30 maart 20243 minute read

Hoewel we iedere week kunnen lezen dat het fantastisch en goed gaat met Wassenaar kijken wij daar anders tegen aan. We zitten er kort op en zien veel meer dan wat gepubliceerd wordt. Bovendien is het nieuws inmiddels strikt gecontroleerd.

Maar wat belangrijker is, we spreken veel Wassenaarders en krijgen te vaak van hen te horen dat ontevredenheid heerst.

Ontevredenheid over slechte informatie over veiligheid. Over het verkeer. Over de wegcategorisering. Over het onderhoud. De kosten van de sporthal die bijna twee keer zo duur is geworden als bedoeld.

Ontevredenheid over waarom het centrumplan zo veel geld moet kosten. Onzekerheid over de Wassenaarse financiën, nu we de schulden in gaan.

Ontevredenheid over het slechte onderhoud van stoepen en fietspaden.

Fietspad op de Schouwweg

Vertrouwen in de (lokale) overheid speelt altijd een belangrijke rol. En dat vertrouwen wordt wederom beschaamd, want er zijn weinig mensen die begrijpen dat het weghalen van een vrij liggend fietspad op een doorgaande fietsroute de veiligheid verhoogt. En waarom dat €200.000 moet kosten. En terwijl door de coalitie afgesproken is dat geen enkel vrij liggend fietspad wordt verwijderd, dit nu toch gebeurt. En dat 2200 mensen een petitie ondertekenen tegen het weghalen van dat fietspad, die worden genegeerd.

De coalitie (VVD,CDA,D66,DLW,PVDA) had de hakken in het zand gezet. Het MOEST gebeuren. Van redelijkheid was geen sprake meer. Zoals ook met het centrumplan.

En het wordt een fantastisch compromis genoemd dat er toch een schelpenpad komt van 1.75 meter breed. Ook voor voetgangers. De helft van het fietspad nu.

Veiligheid

Zo gauw in de raad ook maar even gesproken wordt over verkeer, dan staan alle fracties op de banken, om het hardst te roepen dat veiligheid voorop staat.

Maar met het weghalen van het fietspad op de Schouwweg-noord, kun je niet met droge ogen zeggen dat de veiligheid is toegenomen. Zeker niet voor kinderen en ouderen. Zij mogen samen met de snellere auto’s op dezelfde weg.

Bij de montessorischool is ook geen zebraoversteekplaats meer “nodig”. Veiligheid?

Wat is veiligheid?

Het is niet bewezen dat het mengen van fietsers en auto’s veiliger wordt. Maar ook belangrijk is dat veel mensen zich onveiliger zullen VOELEN. En dat moet je niet hebben.

Gaan mensen toch maar met de auto. Of blijven ze zelfs thuis. En als je kinderen er fietsen, maak je je meer zorgen dan wanneer ze op een gescheiden fietspad fietsen.

HartvoorWassenaar

Veiligheid in het verkeer is van bijzondere waarde. HartvoorWassenaar heeft het standpunt dat dit besluit niet goed is voor de Waarde van Wassenaar.

Uiteraard hebben we tegen gestemd. En met goede redenen.

We blijven ons best doen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top