Skip to content

HartvoorWassenaar: het burgerberaad

6 april 20243 minute read

De coalitiepartijen (VVD,CDA,D66,DLW,PvdA) kunnen het onderling niet eens worden over het laatste voorstel voor de wegcategorisering. Het belangrijkste van het wegcategoriseringsplan is dat voor iedere straat in Wassenaar wordt bepaald hoe hard er gereden mag worden. 30 km/u of 50 km/u. Iedere straat. De oppositie was het wel eens, het voorstel kreeg een onvoldoende. Wij wilden meer straten met 30 km/u. Een goed plan kan de veiligheid van fietsers in Wassenaar behoorlijk verbeteren. En de overlast verminderen.

Wat te doen?

De coalitie kon niet anders dan samen hun plan goedkeuren, ondanks het feit dat ze het er niet over eens waren. Met een nipte meerderheid. Indien niet goedgekeurd, zou dat tot ruzie hebben geleid. Daarom werd een truc uit de kast gehaald. De oplossing was het plan toch maar goedkeuren en dan zo lang mogelijk uitstellen. Want dan kan de ruzie ook uitgesteld worden. En zo werd het “burgerberaad” bedacht.

Het burgerberaad

Er moet dus een “burgerberaad” komen om naar het plan te kijken. In allerlei praatgroepen, onder begeleiding van mensen die daarvoor ingehuurd worden. Zo wordt de definitieve goedkeuring ten minste uitgesteld. Voor minstens een jaar. En dan komen de resultaten van die praatgroepen bij het college van Burgemeester en Wethouders terecht. Die kan er ook geen soep van maken en die moet dan het voorstel opnieuw voorleggen aan de raad. Het is dan bijna 2026. Het jaar van de verkiezingen. Weer niets bereikt. De start van dit plan was in 2021. En in 2026 begint de discussie opnieuw.

Veiligheid

Een van de heel belangrijke redenen om een goed wegcategoriseringsplan te hebben is de veiligheid van met name de fietsers, en dan vooral de jonge en de oudere. Overlast van lawaai en fijnstof zal ook verminderen.

Het gedrag van de coalitie maakt dat het plan weer vele jaren wordt uitgesteld. Terwijl als het over veiligheid gaat iedere partij bovenop de banken staat en om het hardst te roept dat zij het meest vóór veiligheid zijn. Zie ook het weghalen van een gescheiden fietspad op de Schouwweg.

Het referendum

HartvoorWassenaar heeft een voorstel gedaan om bij belangrijke onderwerpen een referendum te houden. Dan kunnen alle Wassenaarders beslissen over zo’n onderwerp. Dat kost niet heel veel. De coalitie was tegen, landelijke partijen houden eigenlijk niet van het referendum. Maar het “burgerberaad” gaat € 172.000 kosten. Ja. Om het plan uit te stellen.

Wij vinden dat bizarre geldverspilling.

HartvoorWassenaar

Wij zijn voor een goed wegcategoriseringsplan. Zo snel mogelijk. Dat voegt toe aan de veiligheid en de Waarde van Wassenaar. Tijdens de raadsvergadering hebben we met verschillende verbeteringsvoorstellen ons best gedaan. Maar we moeten de volgende verkiezingen afwachten. Dan kan het wel.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top