Skip to content

Joop Beijersbergen wint het Open Kampioenschap van Wassenaar

Schaakclub Wassenaar
12 april 20244 minute read

De 7e en laatste ronde van het OKW werd gespeeld op 8 april. Deze keer waren er een 12-tal tafels bezet. Onze vrijwilligster Anke van As zorgde voor de bar, zodat iedereen onbezorgd aan het spel kon beginnen.

De strijd om de 1e plaats ging tussen Ronald van Vleuten en Joop Beijersbergen die een punt voor stond op Ronald zodat Ronald moest winnen. Met drie spelers op 4 punten was de strijd om de 2e/3e plaats nog onbeslist. Ook Bauke Baas Becking behoorde tot het trio met 4 punten en hij had grote kansen om de beste te worden met een rating onder de 1600.

Fotocredit: PR

Gerard van der Born kreeg tegen Bauke Baas Becking een behoorlijk veldoverwicht en voorkwam dat Bauke met zijn bekende tactische zetten de stelling onder druk kon zetten. Zo behaalde Gerard een nette overwinning. Aad van der Sluijs en Pierre Coste speelden een leuke partij. Na ruil van de dames waren de lichte stukken aan het woord en Aad rukte met zijn pionnen ver op, maar Pierre wist het gevaar te keren totdat hij toch in de fout ging. Hugo Quaak stond lang telkens wat beter tegen Niels Engelen en hij speelde zijn voordeel netjes uit. Frank Engering speelde tegen Daan Wille.

De laatste was niet goed bij de les en kwam al snel in een slechte stelling terecht. Na pionverlies volgde kwaliteitsverlies en de partij was gespeeld. Herman de Wind zat tegenover Bert Dobber. Het veldoverwicht van Herman was duidelijk en in het eindspel leek hij winstkansen te hebben. Bert verdedigde zich echter goed en rukte met de f-pion op. Op zet 68 werd dit beloond met een nieuwe dame. Een wat wrange nederlaag voor Herman. Tot slot de partij tussen Ronald en Joop.

Na een rustige opening leek de partij zich toe te spitsen op de damevleugel. Maar met de opmars op de andere vleugel gooide Joop de knuppel in het hoenderhok. Beide koningen stonde kwetsbaar opgesteld en tot 2x toe kon Joop beslissend voordeel halen met zijn dame. Hij overzag die kansen, maar kwam toch in een kansrijk eindspel terecht. Hier ging Joop alsnog in de fout en verloor het stellingsoverwicht en ook een pion. Nog lang probeerde Ronald de stelling te winnen, maar Joop verdedigde zich goed en behaalde een verdiende remise.

De overige uitslagen zijn:

Gabor Ellman – Yashech Al Hamawandi      0-1

Hany Hassan – Jagger Meevis                      1-0

Yuhong Li – Jeroen Peper                             0-1

Danny Lim – Ankie Erwich                           1-0

Peter Okker – Jaco Arkesteijn                        0-1

Koos van Holten – Hans Heshusius               0,5-0,5

Hiermee waren de kaarten geschud! Joop won het toernooi met 6 uit 7. Hugo, Gerard en Ronald haalde elk 5 uit 7. Op basis van de weerstandspunten werd Hugo 2e. De extra prijs voor de beste score voor spelers met een rating onder de 1600, ging naar Bauke die 4 uit 7 haalde!

Volgend jaar bestaat SV Wassenaar 100 jaar; reden voor een speciale OKW!

Voor de uitslagen en de volledige stand zie ook onze website www.schaakclub-wassenaar.nl

Tags

KampioenOpen Kampioenschap WassenaarSchaakclub WassenaarSchakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top