Skip to content

Groene Zone verdient beter

17 april 20242 minute read

Eigenlijk zou er in de gemeenteraad deze week gesproken worden over de Groene Zone. Door een opeenstapeling van bizarre ontwikkelingen is het hier niet van gekomen. En dat is jammer. We lijken het belang van de Groene Zone daarmee uit het oog te verliezen. En dat is waar het inhoudelijk uiteindelijk om draait. Een landschappelijk gebied tussen twee gemeenten in met voldoende ecologische mogelijkheden.

Dat is het uitganspunt waarvoor we samen in Wassenaar hebben gekozen en waarover we afspraken hebben gemaakt met onze buurgemeente Katwijk. Woningbouw en Groen. Beide met hoofdletters. Ruimtelijke ordening begint met een opvatting. En het is aan de gemeenteraad van Wassenaar om daarop toe te zien. Inmiddels is duidelijk dat Katwijk naar Wassenaar is gekomen met een voorstel. Wat dit voorstel is, weten we niet. Althans, de helft van de gemeenteraad weet het in ieder geval niet. Dat is niet hoe democratie zou moeten werken.

Daarnaast heeft het college stukken van de bezwaarprocedure van Wassenaar tegen het bestemmingsplan Valkenhorst van Katwijk geheim verklaard. Stukken die al meer dan een jaar oud zijn en alom verspreid zijn onder belanghebbenden, media en politieke fracties. Wij vonden dat deze stukken gewoon openbaar zijn, een deel van de coalitie was het niet met ons eens.  Het college moest via een motie gedwongen worden om repliek in te dienen bij de Raad van State; vervolgens worden openbare stukken voorafgaand aan een raadsvergadering geheim verklaard.

Je kunt er wat van vinden, maar we moeten het doel niet uit het oog verliezen. Een brede Groene Zone opdat Wassenaar leefbaar blijft en niet wordt vastgeplakt aan een soort Vinex-locatie.

Jeroen Gankema

Fractievoorzitter Lokaal Wassenaar

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top