Skip to content
Walk on Clouds, 2019. Fotocredit: Abraham Poincheval/Museum Voorlinden

Nieuwe collectietentoonstelling bij Voorlinden: CLOUDWALKER

Museum Voorlinden
17 april 20242 minute read

Hoe zou het zijn om in de wolken te lopen? In Cloudwalker zie je hoe kunstenaars het onmogelijke waarmaken; ze dromen en omarmen het grenzeloze, verkennen nieuwe mogelijkheden en bekijken de wereld vanuit een ander perspectief. De tentoonstelling is samengesteld met werken uit de collectie van Voorlinden en is een uitnodiging om zelf ook op die grenzeloze manier te denken, te kijken en te doen. De tentoonstelling is nu te zien.

De performancekunstenaar Abraham Poincheval doet waar velen van dromen, maar niet voor mogelijk houden. Hij maakt het onmogelijke waar. In het openingswerk Walk on Clouds van de collectietentoonstelling Cloudwalker zie je hem door een wolkendek wandelen. Een nevelig, steeds veranderend en schijnbaar eindeloos landschap. Dit werk weerspiegelt hoe zijn brein en dat van vele kunstenaars werkt; ze dromen en omarmen het grenzeloze, verkennen nieuwe mogelijkheden en bekijken de wereld vanuit een ander perspectief.

Performancekunstenaar Abraham Poincheval: ‘We hebben allemaal weleens erover gedroomd dat we door het wolkendek lopen, een nevelig, altijd veranderend, oneindig landschap, bestaande uit water, aardse deeltjes en hemels stof. Die droom heb ik waargemaakt.’

Greep uit de collectie Voorlinden

De tentoonstelling opent met de film van de performance van wolkenloper Abraham Poincheval. Daarnaast zie je onder andere de ‘ster van mist’ RR Lyrae van Ann Veronica Janssens, een portret van een wolk van de hand van de Canadese schilder Ian Fisher, naast werk van bijvoorbeeld Edith Dekyndt, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Alicja Kwade, Jan van Munster, Marina Rheingantz en Billy Apple. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie van Voorlinden.

Yayoi Kusama’s oneindige wereld

Cloudwalker eindigt met de ervaring van een grenzeloze wereld zoals Yayoi Kusama die heeft gecreëerd met haar Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls uit 2008. ‘ In deze bijzondere installlatie hangen honderd lampjes die steeds van kleur wisselen en eindeloos worden gereflecteerd in de spiegels en in het water dat je omringd. Het is alsof je de deur opent naar een sprookjesachtige wereld en je een totaal ander, eindeloos universum bent binnengestapt.

Tags

CloudwalkerCollectietentoonstellingMuseum VoorlindenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top