Skip to content
Fotocredit: PR

Mariska Toetenel een gelouterd kunstenaar

Tom Rietveld
18 april 20243 minute read

Je bent weer helemaal met nieuwe dingen bezig, zie ik. Mariska: “Altijd. Deze twee beelden (Don Quichot met knecht) stonden buiten in de tuin bij de Molen en die zijn met die hele harde storm omgewaaid en beschadigd, ondanks de verzwaarde sokkels. Dus heb ik ze teruggehaald om ze weer te behandelen en te repareren.”

Nu volop bezig in haar huisatelier.  Je bent een gelouterd kunstenaar; hoelang al bezig?

Mariska:” Ik doe dit wel al heel lang ja, Zo’n 30 jaar.  Ik ben opgeleid als binnenhuis architect op de academie. Dat was mijn vak en de sculpturen maakte ik ernaast. Zo groeit dat. Ik ging een fotografie cursus doen bij Jan Stegeman – hij was destijds voorzitter van de Kunstgroep – een fotograaf. Hij gaf fotocursussen in de avond die ik heb gevolgd om mijn beelden te kunnen fotograferen. Toen hij zag wat ik maakte, heeft hij mij overgehaald om lid te worden van de Kunstgroep. En toen ben ik meer tijd gaan besteden aan de kunst. En uiteindelijk helemaal overgestapt. En dat kwam ook zo uit met mijn opdrachten. Ik moest alles gaan digitaliseren en digitaal gaan werken met mijn opdrachten en dat was toen voor mij niet mijn ding.

Ik ben gefascineerd door papier, en maak ook beelden voor buiten -die maak ik waterdicht met hars- , het werk is uiteindelijk na tientallen jaren vergankelijk. Ik vind dat prima. Ik ben geen kunstenaar, die zegt ‘ik wil mijn signatuur zetten voor de rest van het bestaan van de wereld.’ Nee, absoluut niet. Dat ligt misschien in de lijn van een ontwerp voor het interieur. Dat verandert. De eisen veranderen, de wereld verandert. Dan doe je het weg, zonder dat je de natuur hoeft te belasten en komt er wellicht een nieuw werk! Het is papier, het is bamboe.

Wat is je inspiratiebron?

De architectuur en de natuur. En die breng je bij elkaar?  Dat varieert. Als je papier ook onder een natuurvriendelijk product laat bestaan en bamboe zeker. Er zit soms staal in en/of hout. Ook de huid, die afbreekbaar is. Het enige wat niet helemaal zeker is, dat is de verf. Dat slijt ook op een gegeven moment.

Eerder ook al geëxposeerd toch in de Molen?

Dat is al weer even terug. Vóór de lockdown. Een groepstentoonstelling.

En nu samen met Rien Meijerink. Ondanks dat hij veel werk heeft, wilde hij niet alleen exposeren. Ik was de coördinator van de agenda en vroeg hem: ‘wie wil je erbij’ en toen was het even stil en zei hij: ik vind jouw werk wel mooi’. Met andere woorden: doe je mee? En dat is uiteindelijk een mooi geheel geworden.”

Het is de laatste week om de tentoonstelling te komen bekijken: de expositie is t/m zondag  21 april 2024 te bezoeken in de galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

ExpositieGalerie in de MolenInterviewMariska ToetenelOnt moeten
Gerelateerde artikelen
Back To Top