Skip to content
Fotocredit: PR

De nieuwste hype

Pastoor Rochus Franken
21 april 20242 minute read

In het AD van 13 februari lees ik een paginabreed artikel over de nieuwste hype: puppy yoga. Dit is een yoga les tussen de jonge hondjes. Voor 40 euro per les kunt u uw yoga mat uitrollen bij een bedrijf in Amsterdam. Twee weken eerder opende dat bedrijf de deuren. Het is zo succesvol dat na veertien dagen al een tweede vestiging geopend wordt. Oorzaak van het succes? Na de yogales mogen de deelnemers dertig minuten knuffelen met de beestjes. (Tenzij ze slapen, want dan mogen ze niet worden gewekt. Allen die zich bekommeren om dierenwelzijn – waaronder ikzelf – slaken een zucht van opluchting.)

Yoga is gezond. Zegt het bedrijf. En jouw geluk hormoon stijgt bij het aaien van een puppy. De oplossing tegen alle stress in onze samenleving? Inderdaad, op de foto’s bij het artikel zie ik jonge goedgeklede dertigers helemaal ‘zen’ worden. En zie hoe schattig zo’n puppy is! Je schaft jezelf na de yoga toch meteen zo’n hondje aan!

Pastoor Rochus Franken. Fotocredit:: PR

En dan kriebelt het bij mij. Tijdens de corona namen 80.000 huishoudens extra een puppy. Gezellig! Mensen zaten thuis, dus ze konden het beestje uitlaten. Maar nu iedereen straks weer op vakantie gaat? Ik hou mijn hart vast. Een puppy is een levend wezen. Waar je verantwoordelijk voor zorgt. Het is geen impulsaankoop na een yogales.

Ik hoorde overigens dat die puppy’s niet ‘zen’ worden maar hartstikke gestrest raken. De dierenbescherming wil het daarom laten verbieden. (Een nog grotere zucht van opluchting.)

We zijn er nog niet. In een skihal in Dubai kun je skiën tussen pinguïns. Die merken niets van de warmte daar want in de hal wordt een temperatuur van -5 Celsius gehandhaafd. (En de opwarming van de aarde dan?)

Het is geen hype, maar ik weet een betere manier om van stress af te raken. Loop eens een kerkgebouw in en steek een kaarsje aan.. Je hoort van iedereen om je heen dat je ontzettend rustig wordt in zo’n kerk. Katholieken geloven dat dit komt omdat Christus aanwezig is in het gebouw. Hij heeft ooit gezegd: “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken.” (Mt 11,28)

Pastoor Rochus Franken

Tags

ColumnParochie H. AugustinusPastoor FrankenSt WillibrorduskerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top