Het ASH-schaakteam, v.l.n.r.: David Kang, Ethan Kwan, eerstebordspeler Vince Sivók en Darsh Gandhi. Fotocredit: Nandor Sivók (vader van)

Unicum voor ASH-schakers

Eric van der Marel
22 april 20242 minute read

Het schaakteam van de Amerikaanse School heeft zich voor de eerste keer in de historie geplaatst voor de strijd om het Nederlands kampioenschap. Wel wisten de ASH-schakers eenmaal het kampioenschap van Den Haag (toen zat ASH nog in drie gebouwen in Scheveningen) te winnen en eenmaal het kampioenschap van Wassenaar, maar kwam beide keren niet door de HSB-wedstrijden.

In een driedaags toernooi, waaraan 200 schoolteams uit Den Haag, Delft, Zoetermeer, Wassenaar, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Westland, Wateringen en Pijnacker meededen, eindigde ASH als tweede achter drievoudig kampioen Essesteijn uit Voorburg. In de slipstream van ASH gaan ook de Bloemcamp (vierde) en Nuts (vijfde) door naar het NK, dat in juni in Kruiningen (halve finale) en Arnhem (finale) plaats vindt.

Na een goede start met 2 overwinningen en een 2-2 gelijkspel verloor ASH in de vierde ronde nipt met 2,5 – 1,5 tegen de Bloemcamp, die in de vijfde ronde met dezelfde cijfers in Galvani de meerdere moest erkennen. Zowel ASH als Bloemcamp speelden wel gelijk tegen kampioen Essesteijn. In de laatste ronde  stelde ASH de tweede plek veilig met een ruime overwinning tegen Galvani.

In het ASH-team speelden Vince Sivók (8 uit 14), David Kang (6,5 uit 12), Ethan Kwan (topscorer met 11 uit 13), Darsh Gandhi (10 uit 13) en Aadam Mattam (2 uit 4). In de HSB-finale speelden 16 teams, de eindstand aan kop: 1. Essesteijn 12 matchpunten, 2. ASH 10 matchpunten, 3. Galvani Den Haag 9 matchpunten, 4. Bloemcamp 9 matchpunten, 5. Nuts 8 matchpunten, 6. Galjoen Wateringen 8 matchpunten en 7. Kronenburgh Rijswijk 8 matchpunten.

In het Bloemcampteam was Bataaf van Leeuwen de beste met 11 uit 14 vlak voor Victor van Veen met 10,5 punt, terwijl bij de Nutsschakers Daan Shen en Adam Hany ex aequo op een mooie 10,5 uit 14 finishten. De Nutsschool had zich met twee teams voor de finale geplaatst, Nuts 2 eindigde met 2 matchpunten als zestiende, Kian Gholami haalde met 5,5 uit 10 een plusscore.