Skip to content
Fotocredit: Anne Eigenraam

Nationale Zaaidag was een feest!

De Groene Meent
24 april 20242 minute read

Het was maandag 22 april de Dag van de Aarde. Niet te verwarren met Earth Overshoot Day, die al op 1 april viel en wereldwijd op 25 juli valt en het moment markeert waarop we door alle grondstoffen heen zijn waar we eigenlijk een vol jaar mee zouden moeten doen. We leven vanaf dat moment (dus vanaf 1 april in ons geval) eigenlijk op de pof en staan in het krijt bij moeder Aarde. Dag van de Aarde is iets anders. Die dag valt sinds 1970 elk jaar op 22 april en is bedoeld om het milieubewustzijn te bevorderen en onze planeet in het zonnetje te zetten.

Het was die dag ook Nationale Zaaidag en dat hebben we gevierd op de WIJdehorst waar we 14.000 m2 ingezaaid hebben met inheemse meerjarige bloemen met stuifmeel voor wilde bijen en andere bestuivende insecten. Dit zorgt voor verbetering van de biodiversiteit en een gezondere bodem. Zowel in de ochtend als tijdens de 2e zaaisessie in de middag hebben we met ongeveer 100 betrokken mensen gifvrije biologische bloemzaadjes gezaaid.

Leuke reacties waren onder andere:

“Dit was echt een hele mooie en belangrijke ochtend. Ik heb mij heerlijk 1 gevoelt met de natuur door te harken en bloemen zaden te strooien op het land van WIJdehorst.”

“Zelden zo lekker en gezond geluncht, helemaal vegetarisch, met dank aan de bijen (en Wild Westland).”

“Kleine moeite voor de bijen, groot belang voor de mensheid”.

“Ook ik mocht, als ambassadeur van Gezonde tuinen, als klimaatburgemeester aanwezig zijn tijdens de Nationale Zaaidag op de locatie Land van Ons. Ik vond het super dat dit soort initiatieven hier in Wassenaar in zo’n vruchtbare grond vallen.”

Erwin de Jong van WIJdehorst: “Wát een opkomst en gezelligheid! We hebben met zijn allen een mega lap grond ingezaaid in minder dan een uurtje. Ben echt benieuwd hoe dit veld er straks uitziet in de zomer. Wij blij, bijen blij!”

Wethouder Wim Koetsier was er ook bij en vertelde dat “Bijen ontzettend belangrijk zijn in onze ecologische structuur. Zij zorgen niet alleen voor honing, zij zorgen voor bestuiving, zij zorgen dat er weer appels groeien aan de appelboom. Zonder bijen komt onze voedselvoorziening en daarmee de mensheid in ernstig gevaar!”

Lees meer informatie op www.voerdebijbij.nl

De Groene Meent dankt iedereen die erBIJ was en Fonds Wassenaar voor hun bijdrage. Dankzij jullie kunnen we bestuivers een handje helpen.

Tags

Dag van de AardeDe Groene MeentNationale zaaidagVoer de bij bijWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top