Skip to content
Ada Sier - van Essen (rechts) met haar dochter Maaike. Fotocredit: PR

Warme belangstelling tijdens opening expositie van Ada Sier in Galerie in de Molen

Tom Rietveld
2 mei 20244 minute read

Op zondag 28 april is de nieuwe tentoonstelling van Ada Sier in Galerie in de Molen geopend. Haar dochter Maaike opende de tentoonsteling met de volgende mooie woorden:

Da La vie se passe, la vie se roule. Het leven komt en gaat.

Hartelijk welkom bij de opening van de tentoonstelling van Ada Sier van Essen.

Mijn naam is Maaike Sier en ik ben de middelste dochter van Ada. Deze tentoonstelling is ook  ter ere van mijn moeders 80ste verjaardag en geeft een overzicht van haar werk. In dit openingswoord wil ik me richten tot jou mama.

In deze ruimte vallen bij binnenkomst natuurlijk de poppen met zwarte kleding op. Toen ik vroeg naar het waarom, vertelde je me dat het niet altijd is uit te leggen waarom zoiets ontstaat. Wel drukt het een gevoel uit, dat soms donker en somber was.  Je hebt het niet met zoveel woorden gezegd, maar dat gevoel zal denk ik te maken gehad hebben met het overlijden van papa. Jij en wij missen hem ontzettend en natuurlijk vandaag helemaal. Zijn overlijden viel ook nog eens precies samen met het begin van de Coronapandemie.  Dat stemde ook donker en somber. 

Maar na al dat zwart stond daar later opeens een knallend lichtpunt; een compleet rode pop, aangekleed met het rode jurkje van Kenzo dat je kreeg van papa in Parijs. Ik herinner me hoe vaak je die jurk aan had en hoe vrolijk we daarvan werden.

80 worden is prachtig, maar het maakt je soms ook emotioneel. Laatst stond je te praten met vrienden van de jonge kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag die hier exposeerden. Je vertelde zo bevlogen over de tijd toen jij zelf studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en over hoe ontzettend gelukkig je was toen je hoorde dat je was aangenomen op de academie. Als je praat met jonge kunstenaars voel je je zelf ook nog steeds 20. Je kunt het bijna niet geloven dat je 80 wordt.

Even terug naar het allereerste begin.

Je werd op 13 mei 1944 geboren in de botanische tuin, Pinetum Blijdenstein, in Hilversum. Jullie woonden in die prachtige tuin omdat je vader (Apa) daar tuinarchitect was. Bijzonder is dat we in die tuin met elkaar je 75 ste verjaardag vierden.

Geboren in die mooie tuin als dochter van een tuinarchitect is het geen wonder dat de natuur altijd een belangrijke bron van inspiratie geweest op je werk

Na de academie heb je naast de zorg voor vier kinderen als zelfstandig kunstenares gewerkt.  Ik herinner me dat wij als jonge kinderen tijdens vakanties vaak speelden in de natuur terwijl jij aan het schilderen was. Gewassen krijttekeningen, gouaches en olieverfschilderijen maakte je graag buiten in de natuur, bv in Toscane, de Pyreneeën of in de Cevennen. Met name St Andre de Mayen Coules is een speciale plek voor ons.

Later is je werk abstracter geworden, maak je ook vaker ruimtelijk werk en worden steeds andere materialen en technieken gebruikt.

Je hebt in je leven vaak geëxposeerd.  Heel bijzonder was dat je in 2017 en 2020 geselecteerd was om te exposeren in Le Salons van de Société des Artistes Français. Dat was in het Grand Palais in Parijs en onderdeel van de academie des beaux arts.  In 2017 won je daar zelfs de eerste prijs in de categorie schilderkunst. Een ongelofelijke eer en een erkenning van je werk.

Ik wil graag met jullie proosten op de opening van de tentoonstelling:

La vie se passe, la vie se roule

Het leven komt en gaat.

De expositie is t/m 26 mei te bezoeken in de Galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Ada Sier van EssenGalerie in de MolenKunstgroep WassenaarNieuwe tentoontstellingRuimtelijk werkSchilderijenTekeningenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top