Skip to content
Fotocredit: Trébol producties

Verborgen verhalen van bunkercomplex Rijksdorp (videoreportage)

Trébol producties
3 mei 20242 minute read

Op 4 mei herdenken wij de mensen die in de Tweede Wereldoorlog onder de Nazi onderdrukking in ons land zijn omgekomen. Op 5 mei herdenken we de bevrijding. Volgend jaar is dat 80 jaar geleden. Toen kwamen de verschrikkingen van deze oorlog in ons deel van het land eindelijk tot een einde.

Atlantikwall

In de vijf jaar dat Nederland bezet was door Nazi-Duitsland, hebben de Duitsers ook hier een deel van de zogenaamde Atlantikwall gebouwd. De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die langs de westkust van de bezette gebieden in West Europa werd aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. De verdedigingslinie liep van het noorden van Noorwegen tot aan het zuiden van Frankrijk.

Toen er uiteindelijk op 6 juni 1944, ondanks deze verdedigingslinie, toch een invasie plaatsvond waren er iets meer dan 10.000 bunkers gebouwd.

Rijksdorp

Ook in Wassenaar bouwden de Duitsers bunkers. Een geheim bunkercomplex werd gebouwd in de wijk Rijksdorp. De gehele wijk werd hiervoor ontruimd en de bewoners moesten hun huizen verlaten.

Over dit geheime bunkercomplex, dat nog steeds niet vrij toegankelijk is, maakte Trébol producties in de serie  ,”Als monumenten konden spreken”, een reportage.

In deze reportage vertelt Wassenaarder en Tweede Wereldoorlog-kenner Kees Neisingh over de vijandelijke landingen aan de Wassenaarse slag en met name over dit geheime en bijzondere bunkercomplex. Daarbij filmden we zowel binnen in de bunkers als buiten op het complex.

Een hele interessante en indrukwekkende terugblik op een periode in onze geschiedenis, waarvan we hopen, dat die nooit meer terug zal komen.

Taptoe

Op 4 mei om 20.00 uur zal ook vanaf het balkon van ‘De Witte Hoogt’ aan de Meijboomlaan in Rijksdorp door diverse blazers taptoe geblazen worden en twee minuten stilte in acht genomen worden. Ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Videocredit: Trébol producties

Tags

4 en 5 meiBunkercomplex RjksdorpGeschiedenisTrebol productiesTweede WereldoorlogVideoVideoreportageWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top