Skip to content
Fotocredit: PR

JSW presenteert de beste Nederlandse soulband THE TIBBS zondag 26 mei in Jazztheater Het Deijlerhuis!

Jazzsociëteit Wassenaar
7 mei 20242 minute read

Stijlvol gekleed en uitstekend op elkaar ingespeeld stond de 8-persoons vintage soulformatie The Tibbs in december 2018 op het podium. Het was het afscheidsconcert van/voor hun beeldbepalende en geweldige zangeres van dat moment, Els Bekman.

Een muzikaal feest met een traan, want voor de toekomst van deze weergaloos goede soul- en blues band werd op dat moment gevreesd. Maar zie, na de nodige audities presenteerde de band in 2020 haar nieuwe frontvrouw Roxanne Hartog én al snel daarna hun nieuwe tweede CD, getiteld ‘Another Shot Fired’.

De samenwerking met Roxanne is sindsdien absoluut geslaagd te noemen. Als nieuwe zangeres is zij méér dan een aanvulling op de muzikale koers van de band. “Haar tekstuele bijdragen bevatten poëtische elementen en daarnaast zijn de invloeden van de jaren vijftig en zestig duidelijk aanwezig waarbij opvalt dat die door haar op een bijzondere natuurlijke wijze worden uitgedragen”, aldus baritonsaxofonist Berd Ruttenberg, één van de blazers die verantwoordelijk is voor het volle, pure en krachtige geluid van de band.

The Tibbs speelden voor uitverkochte zalen van Milaan tot Frankfurt, op festivals in Hongarije en Duitsland en hadden maar liefst twee succesvolle uitverkochte tournees in Spanje.

De muziek van The Tibbs laat zich niet heel gemakkelijk omschrijven. Als je het over onze sound hebt, dan blijven Stax Records, Atlantic en Motown een onuitputtelijke bron van genot en inspiratie”, aldus Berd. Een grote bezetting betekent een groots geluid waarin de veelheid aan klankkleuren met name door de blazers en het Hammond orgel gevormd worden. Zelf typeren de bandleden hun muziek als ‘garage-soul’.

In januari 2024 verscheen Keep It to Yourself, het derde studio-album van The Tibbs. De plaat bevat 12 tracks die stuk voor stuk geïnspireerd zijn op platen van de soullabels Stax en Motown en de New Orleans soul van Irma Thomas en Betty Harris. De Nederlandse radiozenders hebben deze band nu ook (éindelijk!) ontdekt: regelmatig schallen nummers van The Tibbs namelijk uit mijn autospeakers.

The Tibbs: een perfecte cocktail van vintage soul en allerlei aanverwante swingende stijlen, momenteel naar mijn mening het beste wat je in deze muzikale stijl in Nederland kunt vinden! Jazz Sociëteit Wassenaar is dan ook apetrots deze band als afsluiter van ons concertseizoen zondagmiddag 26 mei op ons podium in Jazztheater Het Deijlerhuis welkom te mogen heten!

Voor meer info en online kaarten:  www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tekst: Hans Groeneveld

Tags

ConcertHet DeijlerhuisJazzsocieteit WassenaarThe TibbsWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top