Skip to content

Goede Raad

8 mei 20242 minute read

Afgelopen week verschenen er in de Wassenaarse krant meerdere stukken die buitengewoon negatief waren ten opzichte van de voorman van Hart van Wassenaar. Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid, vandaar dat ik deze brief instuur.

Met een diaree aan moties, Raad worstelt met Hendrickx, Hendrickx alleen geïnteresseerd in een monoloog; dat doet wat mij betreft geen recht aan de waarheid. Ik ken Hendrickx als iemand die altijd in is voor een debat, hij kent zijn stukken, en ja, hij heeft een eigen stijl. Zoals ieder raadslid een eigen stijl heeft. Sommigen zijn niet zo spraakzaam, sommigen meegaand van aard, sommigen stemmen voor iets omdat de coalitie het wil…

Soms zijn wij het oneens met HvW, of in ieder geval onvoldoende overtuigd van het nut van een motie; vaak zijn wij het eens, ook al starten we vanuit uit een ander politiek vertrekpunt.

Kijk, Hendrickx vraagt al sinds lange tijd maandelijks de kaspositie op. Hij heeft het college al eens eerder verzocht om dit overzicht standaard aan de raad te sturen. Dit werd hem toen geweigerd. Tijdens afgelopen vergadering hebben wij van Lokaal Wassenaar het college opgeroepen om hem in ieder geval op dit punt tegemoet te komen. Net zoals je thuis je bankzaken regelt, is het goed om regelmatig je saldo te checken. Zeker als je de afgelopen jaren zo veel meer hebt uitgegeven dan er binnenkwam. Fijn dus dat het college nu deze toezegging heeft gedaan.

Hendrickx verzocht ook om meerdere keren per jaar een liquiditeitsprognose af te geven. Wethouder Van Doeveren gaf aan dat dit teveel beslag zou leggen op de ambtelijke organisatie. Ok fair point, dus stemden we in dit geval tegen. Bij meerdere van de ingediende moties staakten de stemmen; het was dus niet zo dat alleen Hendrickx dit nuttige moties vond, zeker de helft was het met hem eens.  

Het zou wat mij betreft redactioneel beter geweest te zijn om te focussen op de beleidsinhoudelijke kant van het verhaal: hoe de raad invulling wil geven aan zijn toezichthoudende rol. En dat is echt wel een issue, nu het ontbreekt aan dualisme, kennisniveau binnen het bestuur en het inzicht van het uitgavepatroon.

Jeroen Gankema

Fractievoorzitter Lokaal Wassenaar

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top