Skip to content
Wethouder Ronald Zoutendijk, directeur Ralf Meppelder, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland Meindert Stolk. Fotocredit: Robert Paul van der Vliet

Feestelijke opening gerenoveerde toren van Kasteel de Wittenburg

15 mei 20242 minute read

De kasteeltoren van Kasteel de Wittenburg is op woensdag 8 mei officieel geopend. Wethouder Ronald Zoutendijk (Cultureel Erfgoed), verrichtte samen met de heer Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, de officiële openingshandeling.

Geschiedenis

Kasteel de Wittenburg heeft een rijke geschiedenis. Zo was de toren bezet door de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog wat zo zijn sporen heeft achtergelaten, waaronder een hakenkruis dat vermoedelijk tijdens deze periode op een van de balken is geschilderd. De kasteeltoren bestaat uit vier lagen en heeft sinds de oprichting van de Vereniging Internationaal Ontvangstcentrum van het Bedrijfsleven in 1963 gediend als archiefruimte waar nooit onderhoudt heeft plaatsgevonden. Hierdoor werd de toren minder begaanbaar.

Restauratie

Met de lang gekoesterde restauratie van de kasteeltoren, gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn Landgoederenzone, is Kasteel de Wittenburg in maart 2023 begonnen met de renovatie van de binnenzijde van de kasteeltoren. De toren, die voorheen slechts toegankelijk was via een vlizotrap, onderging een metamorfose tot een prachtig, toegankelijk monument. De hoogste etage biedt een weids uitzicht over de bossen en landgoederen van Wassenaar met in de verte de skyline van Den Haag. Kasteel de Wittenburg is van plan om één à twee keer per week rondleidingen te verzorgen door het kasteel met aansluitend een bezoek aan de kasteeltoren als hoogtepunt. De organisatie van het kasteel vindt het van groot belang dat het kasteel voor een breder publiek toegankelijk is.

Officiële opening kasteeltoren

Wethouder Ronald Zoutendijk en gedeputeerde Meindert Stolk hebben in bijzijn van kasteeldirecteur Ralf Meppelder en een groot aantal genodigden de toren feestelijk geopend. Kasteel de Wittenburg is klaar voor de toekomst en nog beter toegankelijk voor publiek. “Ik vind het mooi dat er meerdere verhalen te vertellen zijn over het kasteel en dat dit mooie stuk cultureel erfgoed de aandacht heeft gekregen die het verdient. Als gemeente vinden we het natuurlijk goed om te horen dat de kasteeltoren en het landgoed door de renovatie toegankelijker zijn geworden voor een breder publiek,” aldus wethouder Ronald Zoutendijk. Op 20 mei 2024 is de Dag van het Kasteel. Ook Kasteel de Wittenburg doet hier aan mee en biedt (gratis) rondleidingen aan op die dag. 

Tags

Dag van het KasteelFeestelijke openinggerenoveerde torenKasteel de WittenburgRestauratieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top