Skip to content
Fotocredit: PR

Over Europa Meet-Up: praat mee over klimaat, online veiligheid en Nederland in de EU

OverEuropa.nl
20 mei 20243 minute read

Wat weet en vind jij over de Europese Unie en de rol die Nederland daarin speelt? En van de afspraken die EU-landen met elkaar maken over bijvoorbeeld klimaatbeleid en online privacy? Daarover gaan deelnemers van de Over Europa Meet-up mei in gesprek met elkaar, met experts van het ministerie van Buitenlandse Zaken en met onze ambassadeur bij de EU. Iedereen mag meepraten, maar wees er snel bij: er zijn 50 plekken beschikbaar. Meld je gratis aan via de website www.overeuropa.nl/dagvaneuropa.

De Meet-up is vrijdagavond 31 mei op het ministerie van Buitenlandse Zaken, in Den Haag. Ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan vertelt hoe hij als permanente vertegenwoordiger zich inzet voor de Nederlandse belangen binnen de EU. Deelnemers gaan daarna in kleinere groepen met deskundigen van het ministerie in gesprek over de Europese Unie en de rol van Nederland in de EU. Belangrijke onderwerpen zijn het klimaat, onze online veiligheid en de democratie.

Jouw mening telt!

Tijdens de Meet-Up is alle ruimte voor vragen en een goed gesprek. Het ministerie is benieuwd naar de meningen en ideeën die deelnemers hebben over de rol van Nederland in de Europese Unie. Moet de EU, met de oorlog in Oekraïne aan de grens, meer samenwerken op gebied van defensie? Kunnen EU-landen samen de online privacy van alle Europeanen beter beschermen? Kan de EU een rol spelen in het aanpakken van klimaatverandering, of kan Nederland dat beter zelf doen? En, met de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni voor de deur: hoe kan de EU inwoners beter betrekken bij belangrijke besluiten?

Jouw mening telt: het ministerie deelt de suggesties en ideeën van de deelnemers met de minister van Buitenlandse Zaken en de Eerste en Tweede Kamer. Zij nemen alle bijdragen mee bij het voorbereiden van de Nederlandse inbreng in de EU.

Over Europa: informatiecampagne en gesprekken

De meet-up is onderdeel van de informatiecampagne Over Europa, een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van deze campagne is om Nederlanders aan te zetten tot nadenken over de EU en de rol van Nederland hierin. Want de Europese Unie heeft meer invloed op ons leven dan je waarschijnlijk denkt. Bijvoorbeeld doordat de 27 landen binnen de EU samen afspraken maken over voedsel, energie, natuur, internet en regels voor privacy. Die afspraken gelden ook in Nederland en dus voor alle Nederlanders. Daarom is het belangrijk om hierover geïnformeerd te worden.

Naast de Meet-up worden ook andere gesprekken georganiseerd, op verschillende plekken in Nederland en online. Hier worden ook Nederlanders in het Caribisch deel van het Koninkrijk voor uitgenodigd. De gesprekken zijn bedoeld om het contact met Nederlanders te versterken, te luisteren naar welke EU-onderwerpen zij belangrijk vinden en informatie te geven over het Nederlands EU-werk. De uitkomsten uit al deze gesprekken worden uiteindelijk gebundeld en gedeeld met de minister en de Eerste en Tweede Kamer.

Meer informatie over de informatiecampagne en de gesprekken is te vinden op www.overeuropa.nl

Wat: Over Europa Meet-up

Datum: vrijdag 31 mei

Tijd: 19.00-21.30 uur

Locatie: ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag

Er zijn 50 plekken beschikbaar. Dus meld je snel aan via de website! Zie: www.overeuropa.nl/dagvaneuropa

Tags

Den HaagEuropa Meet upEuropese VerkiezingenMeepraten
Gerelateerde artikelen
Back To Top