Skip to content
Pancras Consort. Fotocredit: PR

Evensong met het Pancras Consort in de Dorpskerk

Bob Wielenga
22 mei 20243 minute read

Op zondag 26 mei om 17:00 uur zal er een “Evensong” in de Dorpskerk te Wassenaar gehouden worden. Medewerking wordt verleend door het Pancras Consort onder leiding van Hans Brons. Organist is Rijk Jansen. Ds Ad Alblas gaat voor als liturg.

Een evensong, zoals die aan het eind van de dag in de Anglicaanse kerk wordt gehouden kent een vaste liturgie met gezongen gebeden, de lofzangen van Maria en Simeon (het Magnificat en Nunc Dimittis) hymns, een psalm en een anthem (een koorcompositie op een Bijbeltekst). Op deze zondag Trinitatis klinken de toepasselijke hymns over de Drieéenheid en “O lux beata Trinitas” geschreven door Emma Brown.  Veel van haar composities waaronder dit werk zijn de afgelopen jaren door het Pancras Consort ten doop gehouden. In premiere gaat deze evensong psalm 13, een zogenaamde “chant” (onberijmde psalm) geschreven door  Kathinka de Ruiter, één van de zangers van het consort. Als anthem zal klinken een meditatief werk van Herbert Howells: “O Pray for the peace of Jerusalem” (Psalm 122 vers 6 en 7). Hij schreef dit vlak nadat zijn Londense huis in de oorlog door Duitse bommen werd verwoest.

Het Pancras Consort is opgericht in 1992 als een projectkoor van hoog niveau, met als thuisbasis Leiden. Onder directie van Hans Brons hebben de zangers in het hele land opgetreden, onder anderen een Fringe-concert van het Festival Oude Muziek Utrecht, in de Oude Kerk te Delft, in Blaricum en Wassenaar, en in de Hooglandse Kerk te Leiden. Hoewel de focus ligt op het nieuw leven inblazen van minder bekende composities uit de Renaissance en Barok, voert het koor ook twintigste- en eenentwintigste-eeuwse werken van componisten als Poulenc, Górecki, Pärt, Lauridsen Whitacre en MacMillan uit. 

Hans Brons                

Hans Brons begon zijn zangcarrière als jongenssopraan in 1965 in de Hooglandse Kerk. In 1974 werd hij baszanger bij de Leidse Cantorij, onder leiding van zijn vader, Joop Brons, die toen al enige jaren cantor-organist van de Hooglandse Kerk was.

“Ik hou zowel van de harmonieën van de barok als van heel moderne stukken met flinke dissonanten. Maar die dissonanten moeten voor mij altijd wel een ‘oplossing’ krijgen. Het moet geen ketelmuziek worden.”

In 1980 volgde hij zijn vader op als dirigent van de Leidse Cantorij. Als zodanig is hij onder meer verantwoordelijk voor de keuze van het concertrepertoire en de liturgische muziek tijdens de kerkdiensten.

Naast het dirigentschap van de Leidse Cantorij heeft Hans Brons sinds 1992 de leiding over het Pancras Consort. Als zangsolist verleent hij regelmatig medewerking aan concerten en kerkdiensten. Hans Brons volgde zanglessen bij de Leidse zangpedagoge Leny Stevens-Ridderhof en nam in Utrecht deel aan de meerjarige dirigentenopleiding van de SNK.

Tags

DorpskerkEvensongHans BronsPancras ConsortWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top