Skip to content
Ada Sier. Fotocredit: PR

Ada Sier: Een leven lang Kunstenaar

Tom Rietveld
23 mei 20244 minute read

De lopende expositie van Ada Sier is nu nog tot en met zondag 26 mei 2024 te zien in de Molen bij de Kunstgroep Wassenaar, In deze expositie toont Ada haar veelzijdigheid in het uiten van haar brede kunstvormen.

Hoe is het begonnen? Ada: “Ik was 17 en zat op een kostschool in Arnhem, maar daar werd ik zo ongelukkig en toen mocht ik halverwege het eerste jaar beginnen op de Academie Minerva in Groningen. Ik moest toelatingsexamen doen, maar ze waren al begonnen en moest ik een week alleen zitten en tekenen. Ik werd aangenomen en kwam in een klas terecht met ook Ben Snijders en Henk Helmantel, die inmiddels één van de meest bekende Nederlandse kunstschilders is geworden. Zo is het begonnen. 

Fotocredit: PR

Na mijn huwelijk met Hans, altijd zelfstandig blijven werken in combinatie met mijn gezin met vier kinderen, daar zaten gaten tussen. Met die tussenpozen kwam de kunst toch steeds weer aan bod. Ik ben lid van verschillende verenigingen, waardoor je gestimuleerd wordt en geïnspireerd blijft. Ik had een bepaalde stijl met mijn vele tekeningen, gouaches en dergelijke. Een snelle registratie. Vanuit mijn intuïtie voelde ik wat ik moest doen.

Ik vond ook ander werk leuk. Dan heb ik ineens zin om iets anders te gaan doen. Iets decoratiefs. Dan zag ik opeens een serie knopjes op de markt. En dan dacht ik, daar kan ik wat mee. En dan maak ik dat object met die knopjes. En dan het project met die vrouwen, die nu wat prominent in de galerie staan opgesteld. Allemaal in het zwart. Dat is zo gegroeid. Na het overlijden van mijn echtgenoot Hans zat ik een tijdje in een depri periode en vond ik het mooi om die rouw uit te beelden. Dat begon met één vrouw en nog één en nog één. En ik kreeg er plezier in. Die vrouw met al die zwarte behaatjes. De humor, met medelijden wil ik niets mee te maken hebben. Dit was gewoon mijn rouwproces. Ook andere projecten met o.a. het pre-historische hout”.  

Een hoogtepunt in mijn artistieke carrière was in 2017. Geselecteerd om te exposeren in Le Salons van de Société des Artistes Français in het Grand Palais in Parijs. En als kers op de taart de uitreiking van de eerste prijs voor mijn inzending tijdens een prestigieus evenement van Le Salon des Artistes Francais in Parijs.

In 1663 werden de eerste Le Salons georganiseerd. Samen met de oprichting van de Vereniging van Franse kunstenaars, is het tot op heden een van de belangrijkste presentaties van beeldende kunst in Frankrijk. Vanaf 1793 worden er verschillende prijzen voor de diverse beeldende kunstdisciplines uitgereikt. De eerste jury bestond indertijd uit veertig leden, waaronder beroemde kunstenaars als Delcroix, Ingres, Corot en Isabel. De prijzen zijn in het leven geroepen ter aanmoediging van hedendaagse Franse en internationale kunstenaars. 

We duiken even in de biografie van Ada Sier:

Opleiding: Academie Minerva, afdeling Vrije Kunst, Groningen

Lidmaatschap: Ars Aemula Naturae, Leiden – Arti-Shock, Rijswijk – VWBK, Wassenaar

Disciplines: Tekenen, schilderen en mixed media

Techniek: Gewassen krijt, gouaches en olieverf

Ada Sier-van Essen werd geboren in Hilversum 1944, maar groeide op in de provincie Friesland. Na een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen heeft zij als zelfstandig kunstenares gewerkt en diverse malen geëxposeerd. Haar gewassen krijttekeningen, gouaches en olieverfschilderijen werden aanvankelijk in de vrije natuur gemaakt,

Veel van haar werken ontstonden tijdens haar verblijf en reizen door de Cévennes (Frankrijk) en Toscane  (Italië). Door met een vlotte hand de ondergronden verftoetsen en krijtstrepen te voorzien, tracht zij die structuren in het landschap te treffen die voor haar de essentie van het gebied weergeven. De natuur is voor Ada nog steeds de belangrijkste bron van inspiratie.

De laatste jaren echter, zoekt zij steeds vaker naar nog meer abstractie in relatie tot haar onderwerpen en thema’s. Het gebruik van andere materialen en technieken dan die waarmee zij op schilder- en tekenachtige wijze haar voorstellingen benadert, krijgt steeds meer plaats in haar rijke oeuvre. Zij werkt afwisselend in haar ateliers in Nederland (Wassenaar) en Frankrijk (Saint André de Majencoules).

De expositie is t/m 26 mei te bezoeken in de Galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Ada SierExpositieKunstgroep WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top