Skip to content
Fotocredit: SMOW

De Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt…

Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar
30 mei 20242 minute read

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?  Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022). Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024!

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften. Ook in Wassenaar wordt er gedacht aan ondersteuning speciaal voor jonge mantelzorgers. 

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Praatgroep

Zorgen voor iemand anders, we vinden het heel normaal. Maar toch is het bijzonder, zeker als je jong bent en je leeftijdgenoten vooral met uitgaan of bijbaantjes bezig zijn. Jij bent -daarnaast- een jonge mantelzorger.

Voel je je af en toe onbegrepen in je rol en wil je daar wel eens je ei over kwijt?

Meld je dan bij SMOW via info@smowassenaar.nl of via 070-5112226.

Bij voldoende aanmeldingen gaan wij ontmoetings-sessies voor jullie organiseren waarin jonge mantelzorgers ervaringen kunnen uitwisselen.

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Meer dan je denkt’-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.

Tags

De Week van de Jonge MantelzorgerMantelzorgSMOWStichting Maatschappelijke Ondersteuning WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top