Skip to content
Fotocredit: Protestantse Gemeente Wassenaar

Cantatedienst op 16 juni in de Dorpskerk – J.S. Bach, Ach Herr, mich armen Sünder (BWV 135)

Protestantse Gemeente Wassenaar
5 juni 20242 minute read

Op zondag 16 juni om 19.15 uur vindt er weer een cantatedienst plaats in de Wassenaarse Dorpskerk! Hierin zal de cantate Ach Herr, mich armen Sünder (BWV 135) van J.S. Bach ten gehore worden gebracht.

Johann Sebastian Bach componeerde de cantate in het jaar 1724. Het was zijn tweede jaar als cantor van de Thomaskirche. Dit jaar is tevens het jaar van Bachs koraalcantates: cantates die gebaseerd zijn op een van de lutherse kerkliederen, ofwel koralen.

Standbeeld van J.S. Bach voor de Thomaskirche te Leipzig. Fotocredit: PR

Zo is de cantate van 16 juni gebaseerd op het uit 6 strofen bestaande koraal Ach Herr, mich armen Sünder uit 1597 van de hand van theoloog Cyriakus Schneegass uit Weimar. Het is een boetelied dat gebaseerd is op Psalm 6. Een onbekende tekstdichter bewerkte het lied tot cantatetekst, waarbij de tekst van het koraal deels letterlijk is overgenomen (het openingskoor en slotkoraal) en deels is geparafraseerd. Waar de cantate begint met een uitvoerige smeekbede om vergeving en troost, is het geklaag en de zwaarmoedigheid aan het eind van de cantate voorbij. Dan ervaart de gelovige in de laatste (bas)aria Jezus’ troost en gaat de vreugdezon weer schijnen!

Uitvoerenden zijn het koor en orkest van het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels. Solisten zijn Francis Ng (tenor) en Remmert Velthuis (bas). Voorganger is ds. Gerlof Bosma.

Klik hier voor meer informatie.

Tags

BachCantatedienstDorpskerkProtestantse Gemeente WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top