Skip to content

Financiële problemen, inwoners de klos

19 juni 20242 minute read

De coalitie heeft de financiën in het honderd laten lopen en de inwoners mogen betalen. Dat is het meest makkelijke; dan hoef je geen keuzes te maken en krijg je binnen de coalitie geen gedoe.

Een huishouden tikt vanaf volgend jaar gemiddeld 200 euro extra aan de gemeente af om het financiële wanbeleid enigszins af te kunnen dekken. Dit gaat via OZB-verhoging, afvalstoffen verhoging en, misschien nog wel het meest kwalijke, een greep uit de algemene reserves.

Wij waarschuwen samen met de andere oppositiepartijen al langer. We gaan zwaar de schulden in; onze positie als zelfstandige gemeente komt daarmee in gevaar. En dat betekent dat we straks niet meer zelf gaan over een politiebureau, bibliotheek zwembad etc. Daar gaan ze in het  ijspaleis dan over. En denk maar niet dat we dan vooraan staan met een theater, nieuwe fietspaden… om maar te zwijgen van de door ons gewenste laagbouw.

En het erge is; het financiële lek is nog niet boven. De maatregelen die dit college neemt zijn puur decoratief; ze lossen het probleem niet fundamenteel op. Volgend jaar komen ze weer met de pet bij de inwoners langs.

Tijdelijke financiële tegenwind kun je ook zien als een zegen. Je stopt met het geld uitgeven aan zaken die maatschappelijk niets opleveren (beleidsvisies, haalbaarheidsstudies, externe adviezen). Je verzet de bakens en brengt orde op zaken. Wij zullen daarvoor met concrete voorstellen komen. Het college kreeg de gehele voorpagina om zonder tegenspraak hun financiële sprookje te vertellen. Als de inwoners echt willen weten hoe het zit, raad ik de raadsvergadering van aanstaande maandag aan. We beginnen om 15.00 uur.

Fractievoorzitter Lokaal Wassenaar – Jeroen Gankema

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top