Skip to content
Fotocredit: PR

Opening expositie Nieuw licht bij de Wassenaarse Kunstgroep

Tom Rietveld
13 juli 20244 minute read

Bestuurslid Boudewijn opent de nieuwe expositie van zes kunstenaars, die zich onlangs hebben aangesloten bij de Kunstgroep Wassenaar.

Boudewijn: “Ik ben gevraagd ‘de opening’ aan te zetten. Ik doe verder niets, want dan doen de kunstenaars zelf. Als kunstgreep willen we graag een warm huis zijn voor allerlei soorten kunstenaars, die iets maken. We kijken of we een beweging tussen kunstenaars kunnen bereiken. Met name voor nieuwe kunstenaars, die ergens nog midden in of aan het begin van hun avontuur staan. Daar hebben we er nu een aantal van bij elkaar gekregen vandaag en ik ben erg benieuwd naar hun verhaal. Zij zullen zichzelf introduceren en ik kijk nu naar Annemieke, die het vanaf hier gaat overnemen.”

Annemieke:“Ik ben Annemieke Schokker-Fischer en ik wil iets zeggen over Celine Michel. 

Celine Michel. Zij komt uit een gezin van ontwikkelings werkers en is opgegroeid in Afrika en geboren in Peru. Zij maakt heel mooie weefwerken. Eerst een foto, dan een olieverf schilderij en van daaruit gaat ze weven.”

Ikzelf schrijf en illustreer kinderboeken. Ik werk met studenten van de kunstacademie. Als ik zelf schilder, werk ik met aquarel verf. Het is heel mooi als je zelf een tekst heb geschreven – met name als het over mijn twee dochters gaat – en dan de eerste illustraties te bekijken om het geheel in balans te hebben.”

Dan neemt Diana Harteveld het stokje over:” Mijn middel van expressie is klei. Het is een uitdagend materiaal. Ik werk de laatste jaren vooral met porseleinklei en steengoed klei. Er moet op een hoge temperatuur van boven 1220 C gestookt worden. Ik vind mijn inspiratie in de natuur, in de stad, de musea, de geschiedenis, mijn persoonlijke geschiedenis en de geschiedenis van mijn land: Bulgarije. Je zult ook veel tulpen tegenkomen in mijn kunstwerken.

Daarna Annemarie Vogel, die in haar werk de genezing van wonden onderzoekt. Hoe vertellen littekens een verhaal van bevrijding en kan er schoonheid ontstaan in gebrokenheid? Haar sculpturen, vazen en serviesgoed vertellen een eerlijk verhaal hoe het donker ook licht kan zijn. Annemarie combineert de ervaringen, die ze opdeed als tropenarts met de nieuwe tactiele vaardigheden als inwoner van het rijk der blinden. De technische kant van het pottenbakkersvak leerde ze op de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda, gevolgd door individuele training van Tineke van Gils.

Annemarie wil wel iets vertellen over Yvette Pietersz. Annemarie:” We kennen elkaar nog niet zo lang. We zijn allemaal nieuw gekomen. Yvette is geboren in de lokale Wassenaarse klei. Met een porseleinen lepel in haar mond. Haar opa was pottenbakker en van hem mocht ze ook achter de draaischijf. En die fascinatie is ze nooit meer kwijt geraakt. Voor de technische kunstjes op de i is ze in Gouda aan de Nederlandse Keramiekopleiding verder gegaan om het vak helemaal te beheersen. En dat beheersen, dat doet ze. Wat ik leuk vind aan haar werk is de verrassende geometrische patronen. Voor mij heel prettig om te verkennen. Heel strak, maar ook weer onvoorspelbaar. Is het een kubus of toch een bol of is het een combinatie van beide. Het kleurgebruik heb ik van horen zeggen.

Als ik naar mijn eigen werk kijk, dan val me een ding op. Ik dacht, dat ik mijn vorige baan achter me had gelaten, maar ik ben nog steeds wondgenezing aan het observeren. Wat gebeurt er als er een wond wordt geslagen? Wat zijn de positieve en wat zijn de negatieve kanten? Soms ben ik aan het opereren op mijn potten. En als ik een insnede maak op mijn potten is dat ook een bevrijding. Vrijheid in het werk. Of als het een deuk is, dan geeft dat lokextra schoonheid aan het werk. Of kan je ook feestvieren aan de rafelige randjes aan je kaartschaaltje? Zo heeft elk werk van mij een eigen verhaal. Het heeft enige overeenkomsten hoe kan donker ook licht zijn. Ik ben benieuwd, wat men daar van vindt en ga daar graag over in gesprek.

Selma Weerenbeck: “Ik was blij met de tekst van de keuze van Nieuw Licht. Ik heb me afgevraagd wat is het verschil tussen oud en nieuw licht. Ik ben zelf heel veel bezig met licht, omdat mijn ogen steeds minder worden en dan ga je steeds meer in glas werken. Met glas omdat dat beweegt. Ik ben ook blij, dat ik hier als oudste nieuw lid ben.”

De expositie is t/m 4 augustus te bezoeken in de Galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

ExpositieGalerie in de MolenKunstgroep WassenaarOpeningWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top