Skip to content
Fotocredit: PR

Run for Rio en de Oegandese keuken

Run for Rio
27 juli 20242 minute read

Matoke is dé specialiteit van de Oegandese keuken. Deze bakbanaan wordt vaak gegeten met vis, groenten en een saus van bonen en pinda’s. Het hete en droge noorden van Oeganda kent geen visvangst en slechts een beperkt aanbod van landbouwproducten. Ook hebben de bewoners weinig financiële middelen.  Het alternatief voor hen is een hoofdmaaltijd van posho (maismeel) met bruine bonen. De 300 kinderen en leerkrachten van de Blessed Land school eten dit dagelijks.

De Blessed Land school heeft zich in 1,5 jaar tijd ontwikkeld tot een zeer populaire en kwalitatief zeer goede school in de regio. Behalve de kwaliteit van onderwijs, is er een groot aanbod van buitenschoolse activiteiten. Ouders hebben een eigen sportveld aangelegd, wat iedere dag veelvuldig gebruikt wordt door de kinderen. Ook is een moestuin aangelegd met bomen waar zogenaamd jackfruit in groeit. Een ideale vervanger van vleesproducten en zeer gezond. Tijdens de lessen is aandacht voor gezond eten, hygiëne en nog veel meer.

Met geld van Run for Rio heeft de Blessed Land school dit jaar een keuken gebouwd. Gas en elektra zijn er niet in dit deel van Oeganda. Daarom wordt er gekookt op hout. Grote ketels worden op het hout geplaatst. Het zijn de vrouwen die daar koken. Vele van deze vrouwen hebben littekens van brandwonden op hun lichaam, veroorzaakt door deze slechte werkarbeidsomstandigheden. De school wil graag 3 grote cook stoves (kookfornuizen). Het hout kan hier onder worden geplaatst. De ketels hebben een veilig afgietsysteem en zonder brandwonden kunnen de maaltijden uit de ketels op de borden worden geschept.

Help ook mee aan de veilige werkomstandigheden voor de kookmoeders op de Blessed Land school. Stort uw bijdrage op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. stichting Run for Rio o.v.v. koken op veilige fornuizen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leo Bellekom, 06-43265500

Tags

Blessed Land schoolDoneeractieOegandaRun for RioVeilige fornuizen
Gerelateerde artikelen
Back To Top