Skip to content
Fotocredit: PR

Waarom geld lenen in sommige gevallen slimmer is

Hypr
3 augustus 20243 minute read

Geld lenen kost geld, een tekst die we natuurlijk inmiddels wel kunnen dromen. In de basis is dit natuurlijk ook het geval, want stel dat je 1.000 euro leent, dan betaal je hier rente over en betaal je dus uiteindelijk geen 1.000 euro terug, maar de geleende 1.000 euro inclusief rente. Toch kan het in sommige gevallen slimmer zijn om geld te lenen, dan om bijvoorbeeld eerst te sparen. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat sparen voor een huis allesbehalve slim is en de kans dat je dit geld ooit bij elkaar spaart, vrij klein is. Toch zijn er ook een hele hoop andere dingen waar je prima voor zou kunnen sparen, maar waarvoor lenen dus een betere optie is. Hoe dit precies zit en waarom geld lenen helemaal niet verkeerd hoeft te zijn, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit. Uiteraard is het wel verstandig om verschillende aanbieders voor geld lenen met elkaar te vergelijken, zodat je zeker weet dat je een lening afsluit tegen de gunstigste voorwaarden.

Flexibiliteit en liquiditeit

Het lenen van geld biedt flexibiliteit en liquiditeit. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Het voordeel van geld lenen, is dat je er ook voor kunt kiezen om het geld dat je leent, te gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het starten van een onderneming, het aanschaffen van een auto of het financieren van een verbouwing. Op deze manier hoef je niet direct al je spaargeld aan te spreken en kun je gemakkelijk over voldoende liquiditeit beschikken. Belangrijk daarbij is wel dat je goed kijkt welke lening hier het beste bij past. Online vergelijken en een lening aanvragen in de vorm van een bouwdepot voor het verbouwen van je huis is namelijk qua rentes vaak veel gunstiger dan wanneer je kiest voor een persoonlijke lening. Toch neemt dat niet weg dat ook een persoonlijke lening in bepaalde gevallen een goede keuze is, het is dus maar net wat bij jouw situatie past.

Rentevoordeel en fiscale voordelen

Geld lenen kost geld, maar in sommige gevallen kan het lenen van geld ook financieel voordelig zijn. Als de rentestand laag is, kun je profiteren van een gunstige rente op je lening. Daarnaast zijn er vaak fiscale voordelen verbonden aan het lenen van geld, zoals de aftrekbaarheid van de rente bij bepaalde vormen van leningen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het voor een paar tientjes meer per maand niet zo moeilijk is om bijvoorbeeld te kiezen voor een nieuwe badkamer en keuken. Vaak kun je met gemak een bedrag tot 50.000 euro lenen tegen een maandelijkse meerprijs van 80 tot 120 euro. Uiteraard betaal je hier wel rente over, maar tegen de tijd dat je dit bij elkaar hebt gespaard, is het geld dat je de eerste jaren hebt gespaard, qua koopkracht natuurlijk een stuk minder waard.

Leen of spaar jij?

In bepaalde gevallen kan geld lenen dus een slimme keuze zijn. Het biedt flexibiliteit, rentevoordeel en fiscale voordelen, evenals mogelijkheden voor groei en investeringen. Voordat je besluit om geld te lenen, is het alleen wel altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende leenvormen en de voorwaarden van de kredietverstrekker. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw persoonlijke situatie. Twijfel je? Schakel dan een onafhankelijk adviseur in die je kan helpen.

Tags

GeldzakenHypr
Gerelateerde artikelen
Back To Top