Skip to content
Fotocredit: politie Wassenaar

Laat je bankrekening niet plunderen door oplichters

4 augustus 20242 minute read

De politie in Wassenaar waarschuwt voor criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers. Deze oplichters bellen of appen slachtoffers met de mededeling dat hun bankrekeningen betrokken zijn bij opvallende transacties. Vervolgens bieden ze aan om het probleem op te lossen door middel van meekijksoftware, maar in werkelijkheid plunderen ze de rekeningen van de slachtoffers.

Fotocredit: politie Wassenaar

De criminelen maken gebruik van slimme trucs om hun verhaal geloofwaardig te laten klinken. Ze claimen bijvoorbeeld dat ze verdachte activiteiten hebben gedetecteerd en dat ze onmiddellijk actie moeten ondernemen om de rekening te beschermen. Dit geeft slachtoffers vaak een vals gevoel van urgentie, waardoor ze sneller geneigd zijn in de val te trappen.

Het is belangrijk om te weten dat een echte bankmedewerker nooit zal vragen om software te installeren op je telefoon of laptop. Word je gebeld met dit verzoek? Hang dan direct op en installeer nooit zomaar een programma op je apparaat.

Als je toch slachtoffer bent geworden van deze oplichters, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank om je rekeningen te laten blokkeren. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Probeer alle gegevens die je hebt over de oplichting te bewaren voor de aangifte, zoals het telefoonnummer waarmee je benaderd bent, de ontvangen berichten, de link waarop je hebt geklikt of een overzicht van de gedane betalingen.

Bron: politie Wassenaar

Tags

BankmedewerkersbewustwordingOplichtingPolitie
Gerelateerde artikelen
Back To Top