Skip to content

Schiphol komt afspraken niet na – college neem stelling!

9 augustus 20242 minute read

Regelmatig komen er bij onze fractie vragen binnen over diverse onderwerpen. Zoals de onnodige overlast door vliegtuigen. Sommige inwoners ergeren zich aan het lawaai en de fijnstof en weer anderen maken zich zorgen over de natuur en met name over de stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden Meijendel en Berkheide. Uiteraard zijn er ook mensen die alles geweldig vinden en helemaal geen overlast ondervinden van de vliegtuigen.

Het mooie is dat de luchtvaart ons helemaal geen overlast hoeft te bezorgen als de luchtverkeersleiding de toestellen maar anders zou begeleiden. Later en scherper laten dalen is zo’n milieuvriendelijke maatregel, maar de belangrijkste maatregel is wel om geen toestemming te geven om te laag te vliegen. Ook kunnen kwetsbare gebieden en dorps- en stadskernen worden gemeden. Overdag moet een vliegtuig wettelijk boven de 2.000 voet (609 meter) blijven, behalve bij de directe start of landing. Waarom gebeurt dat niet? Het is vreemd dat als je als automobilist 4 kilometer per uur te hard rijdt je een boete krijgt, maar wanneer vliegtuigen 20% of meer te laag vliegen er geen enkele maatregel volgt.

Rond Schiphol is een denkbeeldige cirkel getrokken met een middellijn van 25 km, waarbinnen het vliegtuiglawaai nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Ook wordt de stikstofdepositie meegerekend, overigens tot slechts 900 meter hoogte. Verder mag er binnen deze cirkel niet meer dan 48 dB geluid door een vliegtuig worden geproduceerd. Wassenaar valt overigens net buiten de 25 km-contour. Plaatsen als Katwijk, Leiden, Teylingen en Oegstgeest vallen er wel binnen, maar overtredingen van de regels doen zich er desondanks nog steeds voor. Overigens werd de overlast in Wassenaar recent zelfs nog minder inzichtelijk gemaakt doordat Sensornet geen meetgegevens van Wassenaar publiceert, waar dat voorheen door het door Sensornet overgenomen Geluidsnet wél werd gedaan.

Inwoners kunnen meldingen doen van overlast door vliegtuiglawaai bij het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (https://meldingen-bezoekbas.nl) of via Meld Vliegherrie (https://vliegherrie.nl/meldingen-gemeente-wassenaar), maar niet iedereen weet van die mogelijkheid of doet dat.

Er moet nu snel aandacht komen voor het feit dat Schiphol ook buiten de omliggende gemeenten structureel van de afspraken over hoogte aanvliegroute en lawaai afwijkt. De gemeente Wassenaar moet, het liefst in samenwerking met andere gemeenten, stelling nemen en van Schiphol eisen dat het zich minimaal aan de afgesproken normen houdt. Onze fractie heeft dan ook direct schriftelijke raadsvragen aan het college gesteld. Wij wachten met spanning de antwoorden af.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top