Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: PR

Succesvolle Beach Cleanup in Wassenaar; Minder Afval, Maar Meer Sigarettenpeuken

14 augustus 202456 second read

Afgelopen maandag 12 augustus verzamelden 110 enthousiaste deelnemers zich op het strand van Wassenaar voor een gezamenlijke beach cleanup. De actie, die gericht was op het opruimen van zwerfafval langs de kustlijn, leverde een totaal van 82 kilo afval op. Dit is een aanzienlijke daling vergeleken met de 180 kilo die in 2023 werd opgehaald.

Ondanks de afname in het totaalgewicht van het afval, werd dit jaar een opvallende stijging van het aantal verzamelde sigarettenpeuken geconstateerd: maar liefst 3668 stuks werden opgeraapt, ruim twee keer zoveel als de 1606 peuken die in 2023 werden gevonden.

De organisatoren van de Beach Cleanup merken op dat dit patroon vaker voorkomt bij goed weer en aflandige wind. Terwijl de Noordzee minder afval aanvoert, trekken de zonnige omstandigheden juist meer strandbezoekers aan, die helaas bijdragen aan de vervuiling door hun sigarettenpeuken daar achter te laten.

De organisatie van de Beach Cleanup liet aan onze redactie weten dat ze een dringende oproep doen aan gemeenten om rookvrije zones of zelfs geheel rookvrije stranden in te richten. Dit is in hun ogen een belangrijke stap in het aanpakken van de vervuiling op de stranden zodat bezoekers van een schoner strand kunnen genieten.

Tags

AfvalBoskalis Beach Cleanup TourOpruimactieSchoon strandSigarettenpeukenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top