Wie kent de beelden van het oudere echtpaar onder de parasol uit de vaste collectie (couple under an umbrella) van Museum Voorlinden inmiddels niet? De beelden zijn twee keer zo groot als een doorsnee mens. Beelden, die tot in de kleinste details zijn afgewerkt, waardoor de bezoeker de indruk krijgt dat het echte mensen zijn.
Deze twee beelden lijken bijna het boegbeeld van Voorlinden te zijn geworden. Even haalde men ze in de coronatijd weg, maar de opmerkingen van de bezoekers zorgden ervoor dat men ze meteen weer terugzette.
Kunstenaar Ron Mueck werd in 1958 geboren in Melbourne, Australië. Zijn ouders waren uit Duitsland geëmigreerd. Zijn moeder was poppenmaakster. Zij inspireerde duidelijk haar zoon met haar werk. Want zelf werkte Ron Mueck 20 jaar als poppenspeler en poppenmaker. Zo maakte hij de poppen voor onder anderen de Muppetshow. In 1996 werd hij in de kunstwereld ontdekt door de samenwerking met zijn schoonmoeder de beroemde schilderes Paula Rego. Al snel volgde zijn eerste solo tentoonstelling en een residentie bij de ‘National Gallery’in Londen.
In het totaal maakte Mueck tot op heden 48 werken. Drie van deze werken behoren tot de vaste collectie van museum Voorlinden. In het totaal worden er nu 15 van de werken van Mueck in Voorlinden getoond. Een ongekende hoeveelheid en daarmee de grootste tentoonstelling van het werk van Mueck ooit.
De kunstenaar is heel precies in het vervaardigen van zijn kunstwerken. Hij maakt altijd eerst een tekening , daarna wordt deze in klei vorm gegeven, daar wordt een mal van gemaakt en die wordt gevuld met een siliconen mengsel. Na het afgieten wordt het beeld van levensechte kleurnuances voorzien en ook ieder haartje wordt met de hand aangebracht.
Recent gebruikte Mueck ook andere materialen als piepschuim, zoals bij de creatie van ‘En Garde’. Een beeldengroep van drie reusachtige honden. Zelfs in dit moeilijk te bewerken materiaal weet Mueck de anatomie van de spieren heel goed te laten uitkomen.
De tentoonstelling zelf is ook met uiterste precisie door de kunstenaar samengesteld. De opbouw duurde dan ook drie weken. Een zeven meter lange beeld van een levensechte vrouw in bed vult bijvoorbeeld een hele zaal.
Indrukwekkend zijn ook de nauwkeurig geplaatste 100 schedels in het werk genaamd ‘Mass.’ De in gietijzer gegoten schedel bij de ingang van het museum, is zesmaal het formaat van een menselijke schedel en weegt iets meer dan anderhalve ton.
Al met al een unieke tentoonstelling die zeer de moeite van een bezoek waard is.
Onderstaande video impressie geeft u een inkijkje in deze tentoonstelling.