Skip to content

Vooral geen ruis op de lijn…

30 augustus 20243 minute read

In 2002 werd besloten om besluiten meer transparant te maken en de verhouding tussen het college en de gemeenteraad zo zuiver mogelijk te laten zijn. De praktijk blijkt echter weerbarstig. Zo wordt er van alles wordt besproken zonder de raad hierin te kennen. In veel dossiers komt het voor dat bepaalde zaken buiten de gemeenteraad worden besproken, waarna wordt gezegd: ‘Niets loslaten over wat we besproken hebben, want we willen geen ruis op de lijn’.

Die uitspraken hoor ik meer en meer op verschillende dossiers. Of het nu gaat of ging over de Sporthal, Valkenhorst, Duindigt, het Centrumplan, het koffiehuisje, de Gemeentewerf of de Strandvisie, om maar wat dossiers te noemen. Het is schering en inslag en ik begin er een beetje moedeloos van te worden. De raad is namelijk het hoogste orgaan en dit toont aan dat de overgang van het monisme (wethouders zijn lid van de gemeenteraad en hebben door hun kennisvoorsprong het vaak voor het zeggen) naar het dualisme (de raad is het hoogste orgaan en controleert het college) nog niet bij iedereen is ingedaald.

Bij het strand wilde ik graag dat de strandexploitanten snel duidelijkheid krijgen over de voortzetting van hun contracten die aflopen en vóór die tijd al verplicht werden om grote investering te doen. Toezegging na toezegging kwam, maar uiteindelijk werden nieuwe contracten op de lange baan geschoven. De investering om de paviljoens naar voren te plaatsen werd voor de zoveelste keer uitgesteld. Ik vrees dat er te zijner tijd een voorstel aan  de raad wordt gezonden boordevol met onzinnige zaken. Zoals het verminderen van het aantal parkeerplaatsen. Of het verwijderen van de onlangs voor € 250.000 opgeknapte rotonde aan De Wassenaarse Slag.  

De gemeente zou Parkeerplaats de Kuil zelf willen gaan exploiteren. Parkeerplaats Zeelust zou een fietsparkeerplaats worden. Oudere auto’s zou de toegang tot de strandweg worden verboden. En als klap op de vuurpijl is er het bizarre idee om een fysieke toegangspoort voor het Nationaal Park Hollandse Duinen te bouwen bij Rijksdorp, alsof je een kermisterrein opgaat.

Eigenlijk allemaal ontwikkelingen net zoals bij de versterking van de dorpskern waar op kosten van de gemeente particuliere eigendommen worden opgeknapt, terrassen deels moeten wijken en elders worden uitgebreid. En wat te denken aan de onvolledige, geheel nieuwe Omgevingsvisie die binnenkort in de raad besproken wordt. Een visie die bruikbaar is voor iedere gemeente in Nederland, maar niet toegespitst is op zaken die specifiek voor Wassenaar spelen. Een actualisering van de overigens zeer goede visie Landgoed aan Zee was beter en goedkoper geweest.

Onze fractie blijft de plannen van het college daarom positief-kritisch op de voet volgen. Dat zijn we als wakkere, constructieve lokale partij verplicht aan alle Wassenaarders!

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top