Skip to content
Tijdens de Wassenaarse Monumentenprijs met winnaar Peter de Geus, vrouw van Peter de Geus en de Commissie Wassenaarse Monumentenprijs. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Peter de Geus wint Monumentenprijs 2024

12 september 20243 minute read

Peter de Geus heeft woensdagavond tijdens Open Monumentenavond de Wassenaarse Monumentenprijs 2024 gewonnen. Peter is een gepassioneerde bewaker van cultureel erfgoed, wiens werk diep verweven is met de geschiedenis van Wassenaar. Als amateurarcheoloog en erfgoedbeschermer heeft hij een indrukwekkend pad bewandeld, gedreven door zijn liefde voor geschiedenis; zowel boven als onder de grond. 

Liefde voor geschiedenis   

Zijn liefde voor geschiedenis ontstond al vroeg, toen zijn vader hem meenam naar historische plekken en hem het belang van erfgoed leerde te waarderen. Deze interesse groeide verder toen hij een verzameling oude krantenknipsels kreeg, vol verhalen over archeologische opgravingen, die zijn passie voor archeologie versterkten. Wat begon als een nieuwsgierigheid naar het verleden, ontwikkelde zich tot een levenslange missie om het erfgoed van Wassenaar te behouden. Hij begon actief deel te nemen aan opgravingen en monumentenprojecten in de regio, waarbij hij zijn kennis en vaardigheden voortdurend uitbreidde. Door de jaren heen heeft De Geus een diepgaand netwerk en expertise opgebouwd, die hem in staat stelde om met professionele archeologen samen te werken en zelfstandig belangrijke ontdekkingen te doen. Zijn werk heeft niet alleen de lokale geschiedenis verrijkt, maar ook gezorgd voor een bredere bewustwording en het belang van archeologisch onderzoek in de regio. 

Belangrijke rol 

Door de jaren heen heeft De Geus veel betekend voor de archeologie en het behoud van monumenten in Wassenaar. Hij speelde een belangrijke rol in verschillende projecten, zoals de opgravingen bij Ter Weer, de ontdekking van een Bronstijdgraf in het Wassenaarse Weteringpark in 1987 waar hij hij deze vondst melde aan bij de burgemeester, de provinciaal archeoloog en het Instituut voor Pre en Protohistorie in Leiden. Verder begeleide hij de afspraken voor een gecombineerde opgraving door studenten en amateurs. Dit was een vondst die ook buiten Nederland de aandacht trok. Deze ontdekking was bijzonder, omdat het een zeldzaam inzicht bood in de vroege bewonersgeschiedenis van de regio. Het leverden een schat aan informatie op over de levenswijze en rituelen van de mensen die duizenden jaren geleden in dit gebied leefden. 

Peter de Geus bij Raadhuis De Paauw. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Nominatie 

Naast opgravingen heeft De Geus zich jarenlang ingezet voor het behoud van monumenten in Wassenaar. Zijn kennis en toewijding hebben hem veel waardering opgeleverd, waaronder een nominatie voor de Monumentenprijs van 2024. Peter de Geus heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud van de kennis over de geschiedenis van Wassenaar, zodat toekomstige generaties ervan kennis kunnen dragen. Zijn werk herinnert ons eraan hoe waardevol het is om ons erfgoed te koesteren en te beschermen, voor nu en in de toekomst. 

Met zijn jarenlange inzet en passie voor het behoud van cultureel erfgoed heeft Peter de Geus niet alleen het verleden van Wassenaar blootgelegd, maar ook een fundament gelegd voor de toekomst. Zijn werk blijft een bron van inspiratie voor velen en zijn toewijding aan de geschiedenis van de regio is van onschatbare waarde. Peters’ bijdrage aan de archeologie en monumentenzorg heeft een blijvende impact en laat zien hoe één persoon het verschil kan maken in het bewaren van onze gedeelde geschiedenis. Dankzij zijn inspanningen zullen de verhalen en monumenten van Wassenaar blijven voortleven, generaties lang. 

Tags

GeschiedenisMonumentenprijsWassenaarWassenaarse Monumententprijs 2024
Gerelateerde artikelen
Back To Top