Skip to content
Nick Cave - Devil in Remorse, 2020-2024. Museum Voorlinden. Fotocredit: Thomas Merle

Deze herfst en winter bij Voorlinden

Museum Voorlinden
15 september 20242 minute read

Deze herfst en winter biedt Museum Voorlinden de volgende tentoonstellingen aan.

Michaël Borremans – vanaf 30 november 2024

Michaël Borremans – The Monkey. 2023. Beeld: Museum Voorlinden

Het werk van Michaël Borremans (1963) is als vervelend nieuws op een deftig diner: het ondermijnt de verwachting van het perfecte plaatje. Borremans beheerst de taal van eeuwenoude technieken, maar laat zijn werk een eigen, hedendaags idioom spreken. Zijn oeuvre omvat tekeningen, sculpturen, film en fotografie, maar het bekendst is hij om zijn olieverfschilderijen op doek, die zinderen van de spanning tussen de historische vorm en de conceptuele urgentie. A Confrontation at the Zoo, Borremans’ zorgvuldige selectie schilderijen uit de afgelopen twintig jaar, getuigt bij uitstek van de intuïtief-poëtische relatie tussen zijn werken, in al hun verscheidenheid.

Paul Kooiker – vanaf 30 november 2024

Paul Kooiker – Nude Animal Cigar. Beeld: Museum Voorlinden

Paul Kooiker (1964) brengt zijn sleutelwerk Nude Animal Cigar (2014) naar Voorlinden. De  conceptuele fotograaf staat bekend om zijn verkenning van voyeurisme en beelden met vaak een surrealistische twist. In deze fascinerende fotoreeks, geschoten met zijn iPhone, laat hij 63 naakten, 63 dieren en 63 sigaren in elkaar overgaan. De enige verbindende factor is dat Kooiker telkens een andere sepiafilter toepast, waardoor de beelden een nostalgische en tegelijk ironische, verleidelijke én vreemde ondertoon krijgen. De reeks betekende een ommekeer in het oeuvre van de kunstenaar.

Nick Cave – vanaf 14 december 2024

Nick Cave – Devil in Remorse, 2020-2024. Museum Voorlinden. Fotocredit: Thomas Merle

Bij Voorlinden krijgt Nick Cave (1957) zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit met zijn serie The Devil – A Life. De Australiër is vooral bekend als muzikant, maar studeerde in zijn vroegere jaren beeldende kunst. Met zeventien handbeschilderde keramische figuren vertelt hij in de serie het leven van de duivel, van zijn geboorte tot aan zijn dood. Cave liet zich hierbij inspireren door ‘Staffordshire flatbacks’, populaire schoorsteenmantelversieringen uit de Victoriaanse periode.

Ron Mueck – tot en met 17 november

Voorlinden pakt uit met het grootste retrospectief ooit van Ron Mueck! Dankzij zijn ongekende vakmanschap en ongelooflijke aandacht voor details creëert de Australische kunstenaar verbluffend realistische en intieme beelden waarmee hij universele ervaringen en gevoelens van de mens overbrengt. Bij Voorlinden zie je heel vroeg tot zeer recent werk, monumentaal groot én verrassend klein. Mueck toont zich daarin niet alleen een groots beeldhouwer, maar ook een begenadigd observator van onze emoties.

Couple under an umbrella, 2013. Fotocredit: Museum Voorlinden/Antoine van Kaam

Tags

Michael BorremansMuseum VoorlindenNick CavePaul KooikerPaul KookkerRon MueckTentoonstellingen
Gerelateerde artikelen
Back To Top