Skip to content

Op een draf naar een toekomstbestendig Duindigt

20 september 20243 minute read

Op zondag 22 september 2024 vindt er een voor Draf- en Renbaan Duindigt belangrijk evenement plaats, namelijk de derbydag, dat wil zeggen een paardenrace van driejarige Nederlandse dravers. Dit evenement zou zelfs wel eens de laatste stuiptrekking kunnen zijn, want een faillissement ligt al tijden op de loer en dat zou heel jammer zijn. De renbaan is al jaren verliesgevend en lijdt een kwijnend bestaan.

Na een (gelukkig) mislukt eerder voorstel om de renbaan te behouden en uit te breiden met huizen, een hotel en woningen voor tijdelijk verblijf, ligt er nu een ander plan waarbij in plaats van het eerdere plan 46 villa’s zouden worden toegevoegd. De projectontwikkelaar zou dan 10 jaar lang de renbaan ondersteunen met € 250.000 per jaar.

Je kunt je sowieso afvragen of dat zorgt voor een gezond businessmodel, maar veel erger is natuurlijk het feit dat groen zou worden opgeofferd voor de plannen van een projectontwikkelaar. In de Wassenaarse Structuurvisie staat dat de renbaan een middel is om het gebied groen te houden. Het behoud van de renbaan is geen doel op zich. Het behoud van de groene long in de drukke Randstad en de recreatieve rol van Wassenaar zijn beide van belang. De renbaan draagt bij aan het behoud van die groene ruimte, maar dat lijkt nu wel eens de andere kant op te kunnen slaan. Het zou heel mooi zijn als de renbaan behouden kan blijven en omgevormd kan worden tot een toonaangevend hippisch centrum en een natuurgebied, maar dan zonder een grote villawijk ernaast!

Kansen zijn er wel degelijk, ook zonder villa’s, en dat moet zeker snel onderzocht worden. Het kan een belangrijk gebied zijn voor de waterwinning van Dunea. Het Rijk en de Provincie moeten namelijk nieuwe natuurgebieden aanleggen om het verlies van groen elders te compenseren.  Dat is een niet-onderzochte kans waarmee het nadeel van de problemen met de renbaan wel eens in een voordeel kunnen worden omgetoverd. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

Iedereen kent wel de beroemde uitspraak: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ van voetballegende Johan Cruyff. Die voordelen in het huidige voorstel heb ik nog niet kunnen ontdekken. Johan Cruyff had trouwens nog meerdere uitspraken waaronder: ‘Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt’ en ‘Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt mij logisch’. Johan Cruyff had zo de politiek in gekund.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top