Skip to content
Fotocredit: PR

Opvang asielzoekers

21 september 20243 minute read

De gemeente Wassenaar draagt sinds lange tijd bij aan de opvang van vluchtelingen. Het is goed dat Wassenaar een verantwoordelijkheid neemt in de opvang van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Maar, de Wassenaarse VVD vindt het wel belangrijk om kritisch te blijven volgen welke afspraken worden gemaakt en hoe de opvang verloopt. Juist om ervoor te zorgen dat we de vluchtelingenopvang ook in de toekomst goed kunnen organiseren in ons dorp en er draagvlak blijft bij onze inwoners.

Dus als we signalen krijgen van inwoners die zich zorgen maken over hun veiligheid, bijvoorbeeld ’s avonds in de Langstraat, dan doen wij daar iets mee. Daarom stelde Charlotte Rogge in juni namens de VVD-fractie vragen over de veiligheid in en rond de Langstraat. Uit de beantwoording bleek dat de politie geen meldingen heeft ontvangen over intimidatie of bedreiging aldaar. Het veiligheidsgevoel van inwoners wordt zeer serieus genomen, daarom wordt er veel gesurveilleerd door politie en handhaving.

In augustus ontving de gemeenteraad een uitgebreide informatiebrief over de stand van zaken rondom het asielzoekerscentrum. Naar aanleiding daarvan stelde de VVD afgelopen week opnieuw vragen, onder meer over de doelgroepen die worden opgevangen. We kregen hierop de bevestiging dat in Wassenaar alleen kansrijke asielzoekers of vergunninghouders worden opgevangen. Geen ‘veiligelanders’ of overlastgevers. De gemeente wil kijken of er onderwijsvoorzieningen voor asielkinderen kunnen worden gecreëerd, zodat het mogelijk wordt om gezinnen te plaatsen. Het COA hanteert strakke huisregels, neemt maatregelen bij overtredingen en monitort incidenten (waaronder niet-schoonmaken en ruzie maken met een huisgenoot). De gemeente, het COA, Duinrell en de politie werken nauw samen om de sociale veiligheid te waarborgen.

We ontvangen ook positieve signalen over de asielzoekersopvang. In Elsevier verscheen afgelopen zomer een artikel over ‘Hoe Wassenaar onverwacht uitgroeide tot voorbeeld voor asielopvang’. Hierin staat ook dat tientallen Wassenaarders zich inzetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld door voetbaltraining te begeleiden of taalles te geven. Ook expats hebben aangeboden Engels te geven. Iets terugdoen voor de samenleving, ook dat is Wassenaar.

Het is een gevoelig onderwerp, hierover moeten we goed met elkaar in gesprek blijven. De VVD doet dat dat door de zorgen van inwoners serieus te nemen en het onderwerp regelmatig aan de orde te stellen middels schriftelijke en mondelinge vragen. Daarbij vinden wij het belangrijk om naar de feiten te kijken en zorgvuldig te volgen wat er echt aan de hand is. Mocht er iets zijn dat u hierover graag met ons wil delen, neem dan gerust contact met ons op.

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top